Poetin: soevereiniteit is geen luxe

De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn toespraak. Beeld AFP
De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn toespraak.Beeld AFP

"Wij zullen soeverein zijn", sprak Poetin vandaag tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement, terwijl de kogels door de straten van Grozny floten, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Iets later dan verwacht, om tien over tien Nederlandse tijd begon de Russische president Vladimir Poetin zijn 'troonrede'. Een uur lang zette hij de Russische strategie en begroting uiteen. Volgens Poetin is het agressieve buitenlandbeleid dat Rusland de afgelopen tijd heeft gevoerd noodzakelijk voor het voortbestaan van het land.

Eind maart annexeerde Rusland de Krim, het schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Het Westen beticht Poetin er daarnaast van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen. In de Kaukasus is het ook onrustig; bij de gevechten in Grozny vielen vandaag tenminste negen doden en afgelopen maandag tekende hij een akkoord met de Georgische opstandelingen in de regio Abchazië.

Soevereiniteit is geen luxe
Volgens Poetin zijn nationale trots en soevereiniteit noodzakelijk voor Rusland om te overleven. "Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Een luxe. Voor de Russische Federatie is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan. We zullen soeverein zijn, of we zullen uiteenvallen in deze wereld. En andere landen moeten dat natuurlijk ook inzien."

Hij verdedigde de annexatie van de Krim en de bemoeienissen met de crisis in Oekraïne nogmaals. "De Krim is voor Rusland van heilige betekenis, nu en voor altijd". De aansluiting bij Rusland is volgens hem volledig in overeenstemming met het volkerenrecht. Wat in het oosten van Oekraïne gebeurt, bevestigt volgens de president 'de juistheid van onze houding'.

Poetin zei verder dat hij niet zal buigen voor de 'onderwerpingspolitiek' van het Westen. Maar hij gaf ook aan dat hij niet voor 'het pad van isolatie kiest' en dat hij wil samenwerken met de VS en Europa, ondanks de crisis in en over Oekraïne.

'Ongebruikelijke oplossingen'
Hoewel Rusland de laatste jaren steeds meer geld in defensie steekt zei Poetin niet geïnteresseerd te zijn in een 'dure wapenwedloop'. Zonder in details te treden zei hij terug te kunnen vallen op 'ongebruikelijke oplossingen'. Daarmee lijkt hij te hinten op de creatieve manier waarop Rusland zich in de strijd om Oost-Oekraïne heeft begeven: officieel ontkent het land iedere betrokkenheid, maar er worden regelmatig Russische 'verdwaalde' militairen aan de verkeerde kant van de grens gespot.

"Niemand zal Rusland op militair vlak verslaan", aldus de Russische president.

Schijnstabiliteit
Met de vuurgevechten in Grozny komt een einde aan de schijn van stabiliteit in de Tsjetsjeense hoofdstad. Een conflict waarmee Poetin zich destijds profileerde als sterke leider toen hij in oktober 2002 met harde hand een einde maakte aan een gijzeling van honderden bezoekers in een theater in Moskou, door Tsjetsjeense rebellen.

Tegenwoordig wordt Tsjetsjenië met harde hand bestuurd door Ramzan Kadyrov. Hij werd door het Kremlin aangesteld nadat Moskou een opstand van radicale moslims had neergeslagen. Kadyrov wordt beschuldigd van grove mensenrechtenschendingen, waaronder het laten vermoorden van tegenstanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden