Poetin: sancties onwettig en tegen afspraken

Russische president Vladimir Poetin. Beeld EPA
Russische president Vladimir Poetin.Beeld EPA

Rusland riskeert met zijn acties in Oost-Oekraïne meer sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Daarvoor heeft de Britse premier David Cameron gewaarschuwd in de Australische hoofdstad Canberra. De Russische president Vladimir Poetin zei vandaag in een reactie dat de extra sancties niet alleen indruisen tegen handelsafspraken, maar bovendien in strijd zijn met het internationale recht.

'Als Rusland de vrijheid en verantwoordelijkheid van Oekraïne respecteert, dan kunnen sancties worden geschrapt', sprak Cameron. 'Maar als Rusland doorgaat om zaken te verslechteren, dan kunnen er meer sancties volgen, zo simpel is het.'

Rusland wordt onder meer beschuldigd van steun in de vorm van soldaten en munitie aan de pro-Russische rebellen. Die zijn mogelijk schuldig aan het neerhalen van de MH17, die aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte.

De Britse premier David Cameron gisteren in Australië. Beeld getty
De Britse premier David Cameron gisteren in Australië.Beeld getty

Schending

Volgens de Russische president zouden verdere sancties een schending zijn van het internationaal recht. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview met het Russische staatspersbureau TASS. Alleen de VN heeft het recht om maatregelen te nemen als het bevriezen van tegoeden, een verbod op visumaanvragen en maatregelen die Russische bedrijven de toegang tot de westerse financiële markt ontzeggen, aldus Poetin.

Sancties opgelegd door de Verenigde Staten zouden bovendien de eerder met de Amerikanen gemaakte handelsovereenkomsten ondermijnen. 'De Verenigde Staten hebben die organisatie op een zeker moment zelf gecreëerd. Nu schenden zij grof hun eigen principes.'

Het interview komt een dag voor de G20-top in het Australische Brisbane, waar Poetin en de 19 andere leiders van de grootste economieën ter wereld aanwezig zijn. Veel van de andere aanwezigen (de Verenigde Staten en een aantal landen die deel uitmaken van de Europese Unie) nemen deel aan de sancties tegen Rusland, uit onvrede over de Russische rol in de crisis in Oekraïne.

De sancties aanhalen tijdens de topconferentie noemde Poetin zinloos. De sancties hebben volgens hem wel een negatief effect op de Russische economie, maar die is volgens hem sterk genoeg om daar tegen te kunnen. Die economie groeit dit jaar met 0,7 procent, berekende het Russische statistiekbureau. Anderzijds verwacht de Russische centrale bank dat de economie van Rusland in 2015 stilvalt.

Pro-Russische militairen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Beeld AFP
Pro-Russische militairen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk.Beeld AFP

Stoltenberg

De NAVO liet deze week weten dat Russische wapens, tanks, artillerie en raketten de grens met Oekraïne zijn overgestoken. De Noorse secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zette die bewering kracht bij, door in een interview met het Duitse blad Bild te zeggen dat Poetin 'opnieuw de integriteit van Oekraïne heeft beschadigd'. Volgens Stoltenberg heeft Poetin het conflict in Oekraïne bevorderd en 'duidelijk de wapenstilstand geschonden'.

Stoltenberg haalde ook nogmaals aan dat NAVO-vliegtuigen 'dit jaar al drie keer zo vaak Russische vliegtuigen hebben onderschept ten opzichte van vorig jaar'. Hij vervolgt: 'We kunnen geen vertrouwensvolle relatie hebben met Rusland, zoals we die de afgelopen jaren hebben opgebouwd.'

Maandag praten EU-ministers van Buitenlandse Zaken over eventuele extra sancties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden