Poetin probeert de Krimse stranden weer vol te praten

Zonzoekers op de promenade bij de badplaats Jalta op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Er komen nog toeristen naar de Krim, maar aanzienlijk minder dan voor de Russische inname, vorig jaar maart. Beeld Flickr/Yuriy Kuzin
Zonzoekers op de promenade bij de badplaats Jalta op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Er komen nog toeristen naar de Krim, maar aanzienlijk minder dan voor de Russische inname, vorig jaar maart.Beeld Flickr/Yuriy Kuzin

De door Rusland geannexeerde Krim heeft hoog bezoek. De Russische president Poetin kwam persoonlijk langs om onder meer te praten over het toerisme dat is ingestort, na de Russische inname van het Oekraïense schiereiland vorig jaar.

Op de eerste dag van zijn driedaagse bezoek sprak Poetin onder meer met lokale bestuurders en adviseurs over de ontwikkeling van het noodlijdende toerisme. De toeristische sector is de belangrijkste pijler onder de lokale economie en een cruciale bron van inkomsten voor de bevolking van de Krim.

De tweede zomer onder het gezag van Moskou is nu bijna voorbij, en net als vorig jaar vertoont het toeristenseizoen nog weinig tekenen van herstel. Voorheen vierden zes miljoen toeristen per jaar hun zomervakantie aan de rotsige kusten van de Krim. De meesten van hen waren Oekraïners, die nu uiteraard wegblijven. Om dat verlies te compenseren wil Poetin dat meer Russen vakantie gaan vieren op het schiereiland.

Weinig florissant
De vraag is of hij hen zal kunnen overhalen, want de situatie op de jongste Russische aanwinst is weinig florissant. Na de annexatie in maart 2014 beloofde president Poetin de bevolking dat Moskou beter voor hen zou zorgen dan dat Oekraïne deed. Veel van de etnische Russen die er wonen, ongeveer twee derde van de bevolking, steunden hem en de annexatie. Maar het leven is na bijna anderhalf jaar onder Russisch gezag bepaald niet wat veel inwoners ervan hadden verwacht.

De Krim blijkt een kostbare annexatie voor Rusland, zelf getroffen door sancties en een economische crisis. Moskou heeft inmiddels zo'n drie miljard dollar uitgegeven aan zijn verovering. Veel daarvan is besteed aan de verhoging van de pensioenen en overheidssalarissen tot het Russische niveau. Investeringen in de economie van de Krim hebben nog niet veel effect gehad. De teloorgang van het toerisme is er in elk geval niet door gestopt.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Geïsoleerd
Het dagelijks leven op het geïsoleerd geraakte Oekraïense schiereiland is juist veel moeilijker geworden voor de bewoners. Credit cards kunnen niet meer gebruikt worden en veel grote banken zijn nog altijd gesloten. Bestellen via internet kan niet of de leveringen duren weken. Het treinverkeer via het Oekraïense vasteland naar Rusland is gestopt. En als de Krimbewoners willen vliegen kunnen ze alleen uit een paar Russische bestemmingen kiezen.

Vaak is niet duidelijk welke wetten gelden, de Oekraïense of Russische. Het aanpassingsproces is ingewikkeld en traag. Aantrekkelijke Oekraïense bezittingen en grond zijn in beslag genomen door leden van de Russische elite of de huidige Krim-bestuurders, die er vaak openlijk over ruziën. Krim-premier Sergej Akjonov stelt zich intussen zo eigengereid op dat Moskou lijkt te overwegen om het bestuur van de Krim volledig over te nemen.

Brug
Ook zijn veel eerste levensbehoeften soms twee tot drie keer zo duur als op het Oekraïense vasteland, omdat ze uit Rusland moeten worden aangevoerd. Dat duurt langer en is duurder omdat de Krim geen landverbinding heeft met Rusland. Alles moet worden aangevoerd via een overvolle pont met lange wachttijden over de Straat van Kertsj.

Rusland heeft de bewoners van de Krim de bouw van een brug beloofd over de ruim vier kilometer brede zeestraat, maar of dit miljardenproject er snel komt is de vraag. Het zijn alles bij elkaar geen aantrekkelijke kenmerken voor wie een probleemloze vakantiebestemming zoekt.

Bovendien zijn er problemen met de mensenrechten, met name die van de Krim-Tataren, na de etnische Russen en Oekraïners de derde bevolkingsgroep op de Krim. Zij waren tegen de annexatie en voelen zich nu onderdrukt en gediscrimineerd door de nieuwe Russische machthebbers. De twee belangrijkste leiders van de Krim-Tataren mogen het schiereiland niet meer op en zijn in feite door Moskou verbannen.

Poetin tijdens een ontmoeting met topbestuurders en adviseur in Jalta op de Krim. De Russische president brengt een driedaags bezoek aan de Krim. Beeld reuters
Poetin tijdens een ontmoeting met topbestuurders en adviseur in Jalta op de Krim. De Russische president brengt een driedaags bezoek aan de Krim.Beeld reuters

'Misdadiger'
Een van hen had geen goed woord over Poetins bezoek, het derde aan de Krim sinds de annexatie. In mei en in augustus 2014 was Poetin in de stad Sebastopol. "De misdadiger keert altijd terug naar de plek van de misdaad", oordeelde de verbannen Tatarenleider Refat Tsjoebarov.

De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, noemde het bezoek van Poetin "een uitdaging aan de beschaafde wereld en een voortzetting van het plan om de situatie te laten escaleren, uitgevoerd door Russische militairen en hun huurlingen in Oost-Oekraïne". Volgens Porosjenko ligt de toekomst van de Krim binnen Oekraïne, inclusief de "toeristische toekomst".

Luxer
Door de controverse over de Krim en de huidige problemen is het niet waarschijnlijk dat Poetins oproep aan zal slaan bij de meeste Russen met vakantieplannen. Ook vorig jaar poogde hij zijn bevolking richting de Krimse stranden te praten, maar dat hielp weinig.

In Rusland is sinds ruwweg midden jaren negentig al weinig enthousiasme meer voor een vakantie op het schiereiland, waar de servicestandaard in de regel laag is en de kosten relatief hoog zijn. Velen kiezen al jaren liever voor luxere en meer prestigieuze bestemmingen als Turkije, Egypte, Cyprus of Thailand. De tijden van weleer dat miljoenen Russen elk jaar weer de trein namen naar de Krim lijken definitief voorbij, wat Poetin ook probeert.

Poetin heeft vandaag ook gesproken met vertegenwoordigers van etnische organisaties op de Krim. Daarbij waren ook Tataren aanwezig. Poetin maakte hen duidelijk dat zij niet hoeven te rekenen op een speciale status binnen de Krim, zoals zij onder Oekraïne wel genoten. Beeld reuters
Poetin heeft vandaag ook gesproken met vertegenwoordigers van etnische organisaties op de Krim. Daarbij waren ook Tataren aanwezig. Poetin maakte hen duidelijk dat zij niet hoeven te rekenen op een speciale status binnen de Krim, zoals zij onder Oekraïne wel genoten.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden