Poetin prijst Trump en haalt uit naar tegenkandidaat

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.Beeld EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft veel waardering voor zijn Amerikaanse collega Donald Trump. 

Het onderzoek naar banden tussen Rusland en Trumps campagneteam is het gevolg van ‘spionnen-manie’, zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. "Ik ben niet degene die het werk van de president (Trump, red.) moet evalueren", aldus de Russische president. "Dat moet gebeuren door de kiezers, het Amerikaanse volk." Maar toch wilde hij graag duidelijk maken hoe gunstig hij Trump is gezind.

"We zien objectief dat er grote zaken zijn bereikt, zelfs in de korte tijd dat hij nu aan het werk is. Kijk hoe de markten zijn gegroeid. Dat laat wel zien dat investeerders vertrouwen hebben in de Amerikaanse economie", aldus Poetin, die daarmee vrijwel hetzelfde zei als Trump over zijn eigen verrichtingen.

Verontwaardigd

Het idee dat Moskou zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van vorig jaar wees Poetin verontwaardigd van de hand. De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben die inmenging geconstateerd en het Congres en de FBI doen onderzoek. "Dat is allemaal verzonnen door mensen die tegen president Trump zijn, om zijn legitimiteit te ondermijnen", zei Poetin.

Sergej Kislyak, tot september van dit jaar de Russische ambassadeur in Washington, deed volgens Poetin gewoon zijn werk. Kislyaks contacten met het campageteam van Trump zijn onderdeel van de onderzoeken door de FBI en het Congres. Maar volgens Poetin is het ‘internationale praktijk’ voor diplomaten om contact te onderhouden met alle kandidaten in een verkiezing.

De Verenigde Staten en Rusland moeten samenwerken als het gaat om internationale conflicten, zei Poetin. Hij verwees daarbij naar terrorisme, de spanning in het Midden-Oosten en het dreigende militaire conflict rond Noord-Korea. Hij beklemtoonde dat Rusland zich verzet tegen de ontwikkeling van een kernraket door Pyongyang. 

Maar Poetin voegde daaraan toe dat de VS Noord-Korea hebben 'geprovoceerd' door zich te onttrekken aan diplomatiek overleg met de communistische dictatuur. Hij noemde de recente uitlatingen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Tillerson, die zei dat Washington klaarstaat voor overleg, 'realistisch'. 

Poetin, die Rusland al zeventien jaar leidt, kondigde ook aan dat hij als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de presidentsverkiezing in maart. Zo distantieert hij zich van zijn partij, Verenigd Rusland, die onder vuur ligt vanwege corruptiebeschuldigingen.

Geprikkeld

De Russische president reageerde geprikkeld op een vraag van een van zijn tegenkandidaten, tv-presentatrice Ksenia Sobtsjak. Zij vroeg naar het lot van oppositieleider Aleksej Navalny, die waarschijnlijk niet mag meedoen aan de verkiezing. Poetin, die de naam van Navalny vermeed, waarschuwde voor chaos als hij wel zou deelnemen. "Wilt u een poging tot staatsgreep? Ik weet zeker dat de meerderheid van de Russische burgers dat niet wil."

Navalny, die volgens de Raad van Europa onterecht is veroordeeld voor fraude, reageerde via sociale media op Poetins uitspraken. Uit Poetins antwoord blijkt volgens hem dat het een ‘politieke beslissing’ is als hij wordt uitgesloten. 'Het lijkt erop dat ze zeggen: Wij hebben de macht en we hebben besloten dat het een slecht idee is (als Navalny meedoet, red.)'. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden