Poetin op Amerikaanse tv: 'Ik heb niets belastends over Trump'

Vladimir Poetin tijdens het interview met NBC's Megyn Kelly. Beeld EPA
Vladimir Poetin tijdens het interview met NBC's Megyn Kelly.Beeld EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft op de Amerikaanse zender NBC stellig ontkend dat hij compromitterend materiaal in handen heeft van de Amerikaanse president Donald Trump.

Redactie

"Dit is wederom een lading onzin", zei de Rus tijdens een interview met NBC's Megyn Kelly in het programma 'Sunday Night With Megyn Kelly', nadat zij hem vroeg of hij over dergelijk materiaal beschikt.

In januari lekten geheime documenten uit waarin stond dat de Russen wel degelijk belastende informatie over Trump zouden hebben. Toen zei Poetin al dat hij de inhoud van de documenten ongeloofwaardig vond.

Warme banden

In het interview ontkent hij warme banden te hebben gehad met Trump, toen die als zakenman Rusland bezocht. Poetin wees erop dat directieleden van ongeveer zo'n honderd Amerikaanse bedrijven op dat moment in Rusland waren, en Trump destijds dus een van de velen was. "Denk je echt dat we belastend materiaal hebben over hen allemaal, of zoiets? Ben je wel helemaal lekker?", zei hij.

Ook bekende Poetin de ontslagen Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn nauwelijks te hebben gesproken toen ze in 2015 samen aan een diner zaten in Moskou. De bijeenkomst had volgens hem weinig om het lijf. "Ik hield mijn toespraak. Toen bespraken we wat andere zaken. Ik stond op en vertrok. Achteraf kreeg ik te horen dat er een Amerikaanse heer was, die vroeger bij de veiligheidsdiensten zat. Dat was het. Ik sprak hem niet eens echt."

Presidentsverkiezingen

Trump ontsloeg Flynn in januari, omdat hij vicepresident Mike Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington had misleid. Flynns banden met Moskou liggen in Washington dan ook onder een vergrootglas, na de beschuldigingen dat Moskou mogelijk de Amerikaanse presidentsverkiezing heeft beïnvloed. Over die beschuldiging was Poetin gisteren duidelijk: “Ik heb nooit enig bewijs gezien voor Russische inmenging in de verkiezingen."

Flynn heeft overigens geweigerd om voor de Amerikaanse Senaat over zijn banden met Rusland uitleg te geven. Hij beroept zich daarbij op zijn grondwettelijke recht om geen voor hemzelf belastende verklaringen te hoeven afleggen.

Corruptie

Kelly sloot het interview af met een vraag aan Poetin over de corruptie, repressie en het onschadelijk maken van dissidenten waarmee de Russische Federatie kortgeleden mee werd geassocieerd. Vrienden en familieleden van de huidige premier hebben hun positie gebruikt om zich persoonlijk te verrijken.

"Hoezo denk jij het recht te hebben om dit soort vragen te stellen? En dat onophoudelijk te doen? Om te moraliseren en ons de les te lezen over hoe we moeten leven? Wij zijn bereid om hiernaar te luisteren als het gestructureerd is en met het doel om een relatie op te bouwen, een gemeenschappelijke omgeving."

Interview

Kelly ontmoette Poetin in St. Petersburg, de thuisstad van de Russische president, nadat ze op het World International Economic Forum in 2016 een discussie voerden over Ruslands vermeende poging om Hillary Clintons email-account te hacken. Bekijk hier het interview van Kelly met Poetin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden