Poetin ontmoet zijn grote fan Le Pen

campagne | Rusland bezweert de verkiezingen niet te willen beïnvloeden, maar rendez-vous wordt met argusogen bekeken.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het komt niet vaak voor dat Vladimir Poetin een buitenlandse presidentskandidaat uitnodigt. Maar voor Front National-leider Marine Le Pen maakt de Russische president graag een uitzondering. Gisteren schudden de twee elkaar de hand in het Kremlin. Voor de buitenwereld was de ontmoeting onverwacht. Er stond op hetzelfde tijdstip een persconferentie van de Franse kandidaat gepland in de Doema, het Russische parlement.

De ontmoeting tussen Le Pen en Poetin komt op een gevoelig moment. De Russische president wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben beïnvloed en Europese politici vrezen dat Poetin ook stembusgangen in EU-landen naar zijn hand wil zetten. Daar zijn tot op heden geen bewijzen voor, hoewel de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron het Kremlin ervan beschuldigt computers op zijn kantoor te hebben gehackt. Ook zegt de pro-Europese Macron, die aan kop gaat in de peilingen, dat Moskou een nepnieuws-campagne tegen hem is begonnen.

In dat licht wordt de ontmoeting tussen Le Pen en Poetin met argwaan bekeken. De Russische president zei zich ervan bewust te zijn dat de Franse presidentscampagne in volle gang is en hij is niet van plan die te beïnvloeden. "Maar we hebben het recht om met iedere politicus te praten", zei hij na de ontmoeting met Le Pen, tweede in de peilingen. Poetin wees erop dat ze 'nu eenmaal een snel-groeiende politieke kracht vertegenwoordigt binnen Europa'.

Van alle Europese populisten is Le Pen de meest uitgesproken bewonderaar van de Russische president. Ze verdedigde twee jaar geleden zelfs de annexatie van de Krim. Tijdens haar bezoek aan Moskou benadrukte Le Pen dat het opheffen van de Europese sancties tegen hooggeplaatste Russen, ingesteld na de annexatie van het schiereiland, prioriteit heeft. "Het is een schending van de democratie om parlementariërs te verbieden met elkaar te praten", zei ze tegenover het Russische persbureau Interfax.

Volgens haar tegenstanders was Le Pen niet alleen in Moskou om de banden aan te halen. Ze zou ook op zoek zijn naar financiering. De presidentskandidaat heeft moeite om geld bij elkaar te krijgen voor haar campagne. Naar eigen zeggen willen Franse banken haar geen geld lenen. Russische banken hebben haar eerder uit de brand geholpen. In 2014 kreeg haar partij een lening van 9 miljoen euro van een in Moskou gevestigde bank die gerelateerd is aan het Kremlin.

Maar Le Pen zei gisteren dat haar bezoek niet in het teken staat van financiële steun. Het gesprek met Poetin focuste zich op het gezamenlijk bestrijden van terrorisme, aldus Le Pen. "De afgelopen jaren is er een nieuwe wereld ontstaan. Het is een wereld van Vladimir Poetin, Donald Trump en Narendra Modi uit India. Ik denk dat ik met deze geweldige naties een visie deel in plaats van dat ik me ervan afzonder."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden