Poetin: Navo en VS negeren belangen Rusland

(Novum/Ap) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten en de NAVO vrijdag bekritiseerd wegens hun militaire expansie naar de grenzen van Rusland. Hij zei in een op de televisie uitgezonden toespraak in het Kremlin dat er geen enkele constructieve reactie is gekomen op de 'gegronde' veiligheidszorgen van Rusland met betrekking tot de Amerikaanse plannen om onderdelen voor een raketschild in Polen en de Tsjechische Republiek te plaatsen.

Wat de Amerikanen consultatie noemen is volgens Poetin niet meer dan 'een kennisgeving en diplomatieke dekmantel voor de tenuitvoerlegging van hun plannen'. Rusland zal zijn krijgsmacht moderniseren en nieuwe wapens ontwikkelen om de nieuwe bedreigingen het hoofd te bieden. "Wij worden hiertoe gedwongen", zei hij. Poetin zei zelfs dat een nieuwe wapenwedloop is begonnen. "Wij zijn niet degenen die ermee begonnen zijn."

Rusland heeft belang bij een vreedzame wereld, maar bepaalde landen zijn erop uit Ruslands energievoorraden te bemachtigen, zei Poetin. "Veel conflicten, buitenlands beleid en diplomatieke stappen rieken naar olie en gas."

Een NAVO-woordvoerder zei in reactie op Poetins toespraak dat de verdragsorganisatie zich van de Russische zorgen bewust is en daar zoveel mogelijk rekening mee houdt. "Maar uiteraard moeten we ook de belangen en de veiligheid van de NAVO-lidstaten in acht nemen", aldus de woordvoerder.

Rusland laakt onder meer het feit dat de NAVO Rusland vanuit het westen steeds dichter nadert. Deze opmars staat in schril contrast met het Russische besluit om bases op Cuba en Vietnam uit de sovjet-tijd te sluiten, zei Poetin.

Op kritiek van de NAVO op het opschorten van het CFE-verdrag door Rusland reageerde Poetin vrijdag stekelig. "NAVO-lidstaten hebben deze documenten zelf niet geratificeerd of negeren ze, maar ze willen wel dat wij ze unilateraal implementeren." Met het CFE-verdrag wordt paal en perk gesteld aan de plaatsing van zware conventionele wapens in Europa. Westerse landen hebben een herziene versie van het verdrag, waarin rekening wordt gehouden met de gewijzigde situatie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, niet geratificeerd.

De toespraak van vrijdag wordt gezien als een afscheid van de Russische president. Op 2 maart kiezen de Russen namelijk Poetins opvolger. De verwachting is dat Dmitri Medvedev - door Poetin naar voren geschoven - de verkiezingen met gemak zal winnen.

Poetin mag zich na twee opeenvolgende ambtstermijnen niet opnieuw herkiesbaar stellen, maar heeft duidelijk gemaakt dat hij niet alle macht wil afstaan. Hij liet herhaaldelijk doorschemeren dat hij zal proberen zijn ambitie te verwezenlijken via het premierschap. Medvedev lijkt hem daarvoor alle ruimte te willen bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden