Update

Poetin: Middeleeuwse kruistocht tegen Libië

Ook in Griekenland is niet iedereen blij met het optreden van de coalitietroepen. Bij een protestmars van Griekse communisten werd de Europese vlag verbrand. Beeld reuters
Ook in Griekenland is niet iedereen blij met het optreden van de coalitietroepen. Bij een protestmars van Griekse communisten werd de Europese vlag verbrand.Beeld reuters

De VN-resolutie voor de westerse aanval op Libië lijkt op 'een middeleeuwse oproep tot een kruistocht.' Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin maandag gezegd, meldden Russische media.Volgens Poetin is het een vaste trend dat de Verenigde Staten wereldwijd militair ingrijpen zonder na te denken over de gevolgen. "Ik ben bezorgd over het gemak waarmee het besluit om geweld te gebruiken is genomen", aldus de premier.

Poetin bracht in herinnering dat de VS zich ook al bemoeiden met het voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Irak. "Nu is Libië aan de beurt", zei hij. "En dat alles onder het mom van de bescherming van vreedzame burgers. Waar is de logica, waar is het geweten?"

Het besluit van de VN-Veiligheidsraad om een volkenrechtelijk mandaat te geven voor gewapend ingrijpen in Libië werd donderdag genomen. Rusland had de resolutie als permanent lid van de raad met een veto kunnen blokkeren, maar onthield zich van stemming.

Spaanse en Noorse straaljagers
Spanje stuurde maandag twee F-18-gevechtsvliegtuigen en een tankvliegtuig de lucht in om te helpen bij de internationale militaire actie. Vanuit Noorwegen zijn zes F-16's onderweg naar het Middellandse Zeegebied. De Spaanse toestellen vertrokken rond het middaguur voor hun eerste missie vanaf een Italiaanse luchtmachtbasis vlakbij Cagliari, op het eiland Sardinië. De Noorse straaljagers worden gestationeerd op het militaire vliegveld Sigonella op Sicilië.

Spanje heeft in totaal vier F-18's naar Italië gestuurd. Ook heeft het Zuid-Europese land een fregat, een onderzeeër en een maritiem verkenningsvliegtuig in het gebied om toezicht te houden op naleving van het wapenembargo tegen Libië.

De operatie in Libië, Odyssey Dawn, staat onder aanvoering van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Die landen namen zaterdag dan ook de eerste aanvalsgolf voor hun rekening. Inmiddels zijn ook vliegtuigen uit Denemarken en Italië actief boven het Noord-Afrikaanse land.

Nederland alleen in Navo-verband
Nederland wordt militair pas actief in Libië na een verzoek van de NAVO, zo benadrukte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Den Haag wil zich niet nu al aansluiten bij de internationale coalitie.

Rosenthal heeft goede hoop dat de NAVO ,,binnen enkele uren'' overeenstemming bereikt over haar planning, waarna een verzoek kan volgen. België wachtte aanvankelijk ook op een vraag van de NAVO, maar heeft inmiddels besloten zich aan te sluiten bij de coalitie.
De NAVO is de ,,structuur waarin we werken'', aldus Rosenthal.

Meer sancties EU
De Europese Unie besloot vandaag zijn sancties tegen het Libische regime uit te breiden. De unie bevriest de tegoeden van negen Libische instellingen. Ook worden elf mensen aangepakt die deel uitmaken van het Kaddafiregime. Hun tegoeden worden bevroren en ze krijgen te maken met een inreisverbod.

Journalisten vrij
Vier journalisten van The New York Times die in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Dat maakte de krant maandag bekend. Het viertal is overgedragen aan medewerkers van de Turkse ambassade in Tripoli.
Het gaat om twee schrijvende journalisten (Anthony Shadid en Stephen Farrell) en twee fotojournalisten (Tyler Hicks en Lynsey Addario). Ze werden vorige week dinsdag in de westelijke stad Ajdabiyah opgepakt door aanhangers van de Libische leider Kaddafi.

Zaterdag werden nog vier journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Libië opgepakt. Sinds vrijdag worden ook nog twee journalisten van het Franse persbureau AFP en een fotograaf van Getty Images vermist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden