Poetin: 'Het internet is een CIA-project'

Beeld afp

De Russische president Vladimir Poetin wil meer vat krijgen op het wereldwijde web. Hij betitelt het internet zoals het nu is als een CIA-project. Zijn volk moet beschermd worden tegen de Amerikaanse nieuwsgierigheid en Rusland hoort te "vechten voor zijn online belangen", aldus de leider.

Tijdens een persconferentie in Sint Petersburg vertelde Poetin gisteren dat de Amerikaanse inlichtingendiensten achter de oprichting van het wereldwijde web zitten. "En ze zijn nog steeds bezig met de ontwikkelingen ervan." Het internet, zo deed Poetin voorkomen, is gemaakt zodat Amerikanen ons kunnen afluisteren.

Hoe Poetin daar precies tegenin wil gaan, blijft vaag. Verschillende media schrijven over een 'alternatieve internetvorm', maar wat dat inhoudt is onduidelijk. Wel is zeker dat de Russische leider zijn digitale positie wil verstevigen. Waarschijnlijk om net als de door hem bekritiseerde Amerikanen zijn burgers beter in de gaten te kunnen houden. Tegenstanders van Poetins regime hebben nu nog vrij spel op het net. Ze kunnen acties opzetten en in het geniep protesten organiseren. Maar daar kunnen Russische inlichtingendiensten met een geheel eigen internetsysteem sneller een stokje voor steken.

Nieuwe wet
Ook op juridisch vlak onderneemt de Russische leider actie. Een nieuwe wet verplicht sociale media ertoe hun servers op Russisch grondgebied te plaatsen. Ook moeten de sites alle informatie over hun leden minstens zes maanden bewaren. Bloggers die informatie optikken "die schadelijk is voor de natie" kunnen rekenen op een fikse geldboete die kan oplopen tot ruim 1000 euro. De boete voor bedrijven is in het ergste geval tien keer zo hoog.

Het eerste slachtoffer is al gevallen. Pavel Durov, de oprichter van VKontakte, de Russische variant van Facebook, kreeg afgelopen week het verzoek om informatie van Russische oppositieleden en Oekraïense activisten vrij te geven. Hij weigerde, werd ontslagen en voelde zich genoodzaakt Rusland te ontvluchten. Twee met Poetin bevriende zakenmannen namen VKontakte direct over.

Volgens critici staat met de nieuwe wetgeving en de plannen voor een Russisch communicatiesysteem de relatie met buitenlandse sociale media op scherp. Google, Facebook en Skype hebben hun servers namelijk elders in de wereld staan. Diezelfde critici menen dat dit kan leiden tot conflicten of zelfs de blokkade van de sites.

Versplintering van internet
Poetin is niet de wereldleider die zijn territorium op het net wil opeisen. In februari maakte de Duitse bondskanselier Merkel bekend plannen te hebben voor een Europees netwerksysteem. De afluisterschandalen van de Amerikaanse inlichtingendiensten waren haar in het verkeerde keelgat geschoten. Ook in Brazilië werd gebroed op ideeën voor een 'eigen internet'. "We moeten spionage voorkomen", zei president Dilma Rousseff in oktober. De Turkse premier Erdogan liet Twitter en YouTube korte tijd blokkeren. En in China moeten Twitterliefhebbers het al jaren doen met de Chinese variant Weibo.

Het zijn ontwikkelingen die de grondlegger van het web, Tim Berners-Lee, niet toejuicht. Hij is het met de wereldleiders eens dat zaken als privacy en anonimiteit ons beetje bij beetje worden afgenomen. Maar als het internet zijn neutrale en open karakter verliest, gaat er nog veel meer verloren, zei Berners-Lee in een interview met The Guardian. "Als we geen open en neutraal internet hebben, kunnen we geen open overheid hebben, geen democratie, geen fatsoenlijk zorgsysteem, geen verschillende culturen... Het is niet naïef om te denken dat dat mogelijk is, maar het is wel naïef om te denken dat we daar niet voor hoeven vechten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden