Poetin haalt 53 procent

De verkiezing van Vladimir Poetin tot president van Rusland zal een wijziging in het buitenlandse beleid betekenen. Dat heeft de Russische minister Igor Ivanov gisteren gezegd. Het buitenland heeft Poetin gisteren gefeliciteerd, maar hier en daar enige reserves getoond ten aanzien van diens beleid.

Poetin slaagde er zondag in 52,6 procent van de stemmen te krijgen, en won daardoor de verkiezingen in de eerste ronde. Hij zal begin mei als president worden geïnstalleerd. Zijn grootste rivaal Gennadi Zjoeganov behaalde 29,3 procent. Dat was meer dan voorspeld en een nieuw bewijs dat de Russische communisten er met hun wijdvertakte organisatie goed in slagen om proteststemmen binnen te halen. Het percentage is slechts 2,5 procent minder dan wat Zjoeganov in 1996 behaalde in de eerste ronde, terwijl ditmaal Poetin met zijn daadkrachtige imago en zijn streven naar een sterk Rusland veel kiezers uit het communistische kamp leek weg te trekken.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) omschreef de stembusgang als 'vrij en eerlijk'. Maar de leider van de waarnemingsmissie, Helle Degn, zei dat er te weinig politiek debat was geweest, dat de stembusgang in Tsjetsjenië niet kon worden gecontroleerd vanwege de onveilige situatie aldaar, dat in veel regio's lokale functionarissen -met name vice-gouverneurs- zich te veel met de verkiezingsstrijd hadden bemoeid, en dat sommige kandidaten op oneerlijke wijze door de landelijke media waren aangevallen.

Minister Ivanov gaf gisteren na een gesprek met Poetin niet aan op welke wijze Ruslands rol in de wereld zal veranderen. Moskou heeft in januari een nieuwe veiligheidsdoctrine aangenomen, waarin onder meer de rol van kernwapens groter wordt. Dit weekeinde liet Poetin al even weten dat ,,Rusland een macht is met zeer veel kernwapens, zoals niet alleen onze vrienden weten''. Gisteren schoot de Russische marine vanaf een kernonderzeeboot in de Barentszee twee testraketten richting Kamtsjatka, 8000 kilometer naar het oosten. Een zegsman van het ministerie noemde de test 'een cadeau aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten' -president Poetin.

De westerse landen haastten zich gisteren te pleiten voor een dialoog. Bij monde van voorzitter Portugal vroeg de EU om een 'strategisch partnerschap met het democratische Rusland'. Op 17 mei zal daarover een topconferentie plaatshebben in Moskou. De Amerikaanse president Clinton feliciteerde de winnaar telefonisch, vroeg hem de democratie te versterken en internationale waarnemers toe te laten in Tsjetsjenië.

Economisch analisten verwachten geen wonderen van de nieuwe president, maar zijn voorzichtig positief. De huidige minister van financiën en eerste vice-premier Michail Kasjanov wordt gezien als grote kanshebber voor de functie van premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden