'Poetin gebruikt Nachtwolven voor indoctrinatie Russische kinderen'

De leider van de Nachtwolven, Alexander Zaldostanov, spreekt met de media op 28 april. Beeld EPA
De leider van de Nachtwolven, Alexander Zaldostanov, spreekt met de media op 28 april.Beeld EPA

De banden tussen de Russische motorclub 'De Nachtwolven' en de Russische president Poetin zijn nog inniger dan werd gedacht. De motorclub krijgt miljoenen euro's aan subsidies toegeschoven, zodat ze ook in het politieke spel van groot belang zijn voor de Russische president, als een vliegende brigade die kinderen indoctrineert met anti-Westerse denkbeelden.

Dat schreef althans oppositiepoliticus Aleksej Navalny dinsdag in een rapport dat hij publiceerde op zijn website. Hij deed jaren onderzoek naar corruptiegelden bij Rusissche bedrijven. De Nachtwolven, met ongeveer 5000 leden, zouden via ingewikkelde subsidieregels van het Kremlin het afgelopen anderhalf jaar een miljoen euro hebben gekregen om daarmee diverse evenementen te organiseren. De belangrijkste daarvan waren twee 'Nieuwjaarsshows' voor kinderen, traditioneel heel belangrijk in Rusland.

In deze Nieuwjaarsshow wordt vaak een sprookje verteld, worden liederen gezongen en komt de Kerstman opdagen. De door de Nachtwolven georganiseerde avonden hadden als extra toevoeging dat Rusland in gevecht was met het kwade Westen, dat van plan was Rusland te vernietigen. Aan het einde van de show wist Rusland echter de vijand te verslaan. "Een show met een heel belangrijk educatief doel", zei de leider van de Nachtwolven, Alexander Zaldostanov, daar later over in een interview met nieuwskanaal RIA Novosti.

Als Poetin de Nachtwolven daadwerkelijk financieel steunt, komt dat niet als een verrassing, ondanks het feit dat hij de motorclub pas sinds 2009 persoonlijk kent. De shows van de in Rusland uitermate populaire motorclub trekken per jaar zoveel bezoekers, dat het er Poetin veel aan gelegen was de ultrapatriottische bikers voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Poetin en Zaldostanov, archiefbeeld uit 2010. Beeld AFP
Poetin en Zaldostanov, archiefbeeld uit 2010.Beeld AFP

Live-show
In augustus kwam Zaldostanov opdagen voor een live-show op de Russische televisie waarin de Russische versie van de Krim werd nagespeeld. Hierin vertelt hij over de neergang van de Soviet Unie en herhaalt hij de Russische versie over het conflict in Oekraïne. "Het heelproces is begonnen. (...) De nieuwe strijd tegen het fascisme is onvermijdelijk."

Daar komt nog bij dat de relatie tussen de Zaldostanov en Poetin meer dan goed te noemen is. Zaldostanov, bijgenaamd 'de chirurg', verschijnt regelmatig aan de zijde van Poetin in het openbaar. Hij kreeg in 2013 van Poetin een onderscheiding, voor 'zijn actieve bijdrage aan de patriottische opvoeding van de jeugd en de vereeuwiging van de herinnering aan de verdedigers van het Vaderland'.

Zaldostanov van zijn kant bestempelde Poetin meermaals als zijn idool en als 'hersteller van de Russische grootheid'. Bij de annexatie van de Krim vorig jaar mocht hij tijdens een motorshow een persoonlijke boodschap van de president voorlezen.

Berlijn
Buiten Rusland zijn de Nachtwolven vanwege de sterke politieke connectie met Poetin omstreden. De motorclub is momenteel op weg naar Berlijn, om daar op 9 mei de overwinning van het Rode leger op de nazi's te herdenken. De tocht voerde via Oostenrijk, omdat Polen de bikers een reisverbod had opgelegd. Na Berlijn willen de Nachtwolven naar de Oekraïense stad Lviv, om daar monumenten die vorig jaar tijdens protesten omver waren geworpen te herstellen. Een volgende politieke daad lijkt daarmee in de maak.

Leden van de Nachtwolven bij het concentratiekamp Dachau, maandag. Beeld epa
Leden van de Nachtwolven bij het concentratiekamp Dachau, maandag.Beeld epa
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden