Update

Poetin en Medvedev afgestraft in verkiezingen

Dmitry Medvedev (L) en Vladimir Poetin eind november in een onderonsje. De zaken lijken er ineens anders voor te staan na de verkiezingen van vandaag. © epa Beeld
Dmitry Medvedev (L) en Vladimir Poetin eind november in een onderonsje. De zaken lijken er ineens anders voor te staan na de verkiezingen van vandaag. © epa

De Russische president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin hebben zondag een verrassend harde opdoffer gekregen van hun kiezers. Hun partij Verenigd Rusland verloor zondag bij parlementsverkiezingen vrijwel zeker de absolute meerderheid in het parlement.

ANP/Redactie

Als de prognoses uitkomen, moeten Medvedev en Poetin steun zoeken bij andere partijen: een unieke situatie in Rusland. Na het tellen van 17 procent van de kiesdistricten, komt de partij Verenigd Rusland niet verder dan 45,9 procent van de stemmen. De Communistische Partij staat tweede met 20,7 procent en de ultranationalistische Liberaal Democratische Partij derde met 14,3 procent.

De populistische partij Rechtvaardig Rusland staat voorlopig op 13,3 procent. Andere partijen kwamen niet boven de kiesdrempel van 7 procent. Twee exitpolls van onderzoeksbureaus hadden zondag al geduid op een uitslag van 46 à 48,5 procent voor Verenigd Rusland.

'Stabiele ontwikkeling'
De partij Verenigd Rusland verwacht de komende 5 jaar te blijven regeren. Premier Vladimir Poetin zei dat zijn partij dankzij dit resultaat 'een stabiele ontwikkeling van het land kan verzekeren.' President Dmitri Medvedev zei op televisie dat deze uitslag 'de sfeer van het land weergeeft' en 'democratie in actie'.

Medvedev: 'We moeten een coalitie aangaan en akkoorden sluiten met andere partijen over bepaalde kwesties. Dat is normaal, daar draait het om in een parlement en democratie.' Hij sprak met geen woord over het verlies van vele kiezers voor zijn partij.

Ontevreden
Veel kiezers zijn ontevreden over de corruptie en voelden zich buitenspel gezet. Dat komt mede doordat Medvedev en Poetin hadden afgesproken om van baan te wisselen. Of dat nog doorgaat na de forse dreun van de kiezers, is onzeker.

Bij de verkiezingen konden 110 miljoen Russen hun stem uitbrengen op zeven toegelaten partijen. De opkomst bedroeg volgens een schatting 50,4 procent.

Arrestaties
De verkiezingen werden ontsierd door vele arrestaties, fraudemeldingen en internetaanvallen op kritische websites.
Het is de eerste keer dat kritische websites op deze manier worden aangepakt. Daaronder waren ook de sites van de regeringkritische radiozender Echo Moskou, waarnemersorganisatie Golos en nieuwssites zoals slon.ru en gazeta.ru.

Volgens de hoofdredacteur van Echo Moskou was het een hackersaanval die kritische berichtgeving over de verkiezingen moet verhinderen. De politie pakte ruim 130 betogers op in Moskou en St. Petersburg. De demonstranten wilden protesteren tegen onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Russische mariniers staan in de rij om te stemmen in havenstad Vladivostok. © afp Beeld
Russische mariniers staan in de rij om te stemmen in havenstad Vladivostok. © afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden