Poetin dreigt Oekraïne met raketten

(Novum/Ap) - Als Oekraïne lid wordt van de NAVO en anti-raketinstallaties op zijn grondgebied toelaat, zal Rusland wellicht gedwongen zijn kernraketten op het land te richten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd. Nog nooit gaf Poetin zo'n scherpe waarschuwing af aan Oekraïne, dat al langer speelt met de gedachte van NAVO-lidmaatschap.

Poetin deed de uitspraken op een persconferentie in Moskou, na een vier uur durend onderhoud met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko. Poetin zei dat het NAVO-lidmaatschap de soevereiniteit van Oekraïne zou beperken. "Dat is natuurlijk een binnenlandse aangelegenheid voor de Oekraïne, daar mogen en daar zullen we ons niet mee bemoeien", zei Poetin. "Maar dat werpt wel de vraag op hoe Rusland zich moet verdedigen. Het is angstwekkend om er over te praten, om er alleen al aan te denken. Maar als de mogelijkheid op zulke installaties bestaat - en die mogelijkheid moeten we niet uitsluiten - dan zal Rusland zijn raketten wel op Oekraïne moeten richten", zei hij.

Joesjtsjenko zei op zijn beurt dat het de Oekraïne vrij staat om zijn eigen buitenlandse en defensiebeleid te voeren. Bovendien verbiedt de grondwet van het land buitenlandse militaire bases op zijn grondgebied. "U dient te begrijp dat alles wat Oekraïne op dit terrein doet op geen enkele wijze gericht is tegen een ander land - ook niet tegen Rusland", zei Joesjtsjenko.

Rusland kijkt al lange tijd met bezorgdheid toe hoe de NAVO via voormalige sovjetrepublieken en Oostblokstaten richting zijn grenzen opschuift. Maar ook in de Oekraïne is het lidmaatschap van de NAVO een heet hangijzer. Ongeveer de helft van de inwoners is er volgens peilingen tegen. Oekraïne en Rusland hebben samen een marinebasis aan de Zwarte Zee.

Joesjtsjenko, premier Joelia Timosjenko en de voorzitter van het parlement hebben een aanvraag gedaan bij de NAVO voor het Lidmaatschap Actieplan, en hopen dat de NAVO het bij de volgende conferentie in Roemenië zal bespreken. Zo'n plan is een essentiële stap op de weg naar het lidmaatschap van de NAVO. Het Kremlin deelde dinsdag mee dat Poetin bij die NAVO-conferentie aanwezig zal zijn.

Moskou maakt zich ook zorgen om het plan van de NAVO om onderdelen van een raketschild in Polen en Tsjechië te plaatsen. Ook op die locaties zou Poetin zijn raketten kunnen richten, mochten ze er komen. Voorts overweegt Poetin raketten te plaatsen in Kaliningrad aan de Baltische Zee.

In Kiev werd door sommige politici heftig gereageerd op het dreigement van Poetin. "Als hij bang is, zal die angst hem er ook wel van weerhouden om slechtdoordachte stappen tegen Oekraïne te ondernemen", zei voormalig minister van defensie Anatoli Gritsenko, een vooraanstaand lid van de partij van Joesjtsjenko. "We zijn een onafhankelijk land en nemen onze eigen beslissingen, wat anderen er ook van zeggen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden