Poetin blijft erbij: geen Russische troepen in Oekraïne

null Beeld ap
Beeld ap

De Russische president Poetin nam vandaag weer ruimschoots de tijd voor zijn jaarlijkse televisieshow. Vier uur lang beantwoordde hij vragen van Russen over zijn beleid.

"Er zijn geen Russische troepen in Oekraine." Vladimir Poetin antwoordde kort en bondig op de vraag over mogelijke Russische betrokkenheid in het oosten van Oekraine. De vraag was gesteld door politica Irina Chakamada, tijdens het bijna vier uur durende jaarlijkse vragenvuur met de Russische president.

'Geen inmenging in Oekraïne'
Chakamada was bevriend met de eind februari vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov, die gegevens verzamelde over Ruslands bemoeienis met het buurland en een rapport wilde publiceren met bewijzen voor de deelname van Russische militairen aan de gevechten daar. Ze vroeg Poetin nu eindelijk eens publiekelijk duidelijkheid te verschaffen.

Eerder had Poetin al uitgebreid stil gestaan bij de situatie in Oekraïne, waarbij hij de schuld voor de oorlog in de oostelijke provincies Donetsk en Loegansk geheel bij de nieuwe machthebbers in Kiev legde en zelf zijn handen in onschuld waste. "Wij zijn niet van plan ons daarin te mengen, maar we hebben wel onze eigen mening", aldus Poetin.

Optimisme over economie
Hoewel Poetin geheel naar verwachting ruimschoots stil stond bij de situatie in Oekraine, voerden economische thema's tijdens de live uitgezonden televisiemarathon de boventoon. Poetins centrale boodschap aan het Russische kijkerspubliek luidde dat het ergste leed geleden was, dat de roebel weer sterker wordt en dat de productie in industrie en landbouw nog altijd groeit.

Nog nooit zijn er zoveel woningen gebouwd als het afgelopen jaar, ging Poetin voort. Ook de demografische ontwikkeling is volgens hem positief, met een groeiend aantal geboorten en een afnemend sterftecijfer. Economische problemen zijn er zeker, zoals de hoge inflatie, erkende Poetin, maar binnen twee jaar moet Rusland de economische malaise te boven komen. Doemdenkers die een economische krach voorspelden hebben ongelijk gehad, betoogde Poetin. Westerse sancties hebben volgens hem geen enkel effect en zijn alleen maar goed voor Ruslands economische ontwikkeling. "Rusland onder druk zetten met zulke middelen is zinloos."

Kritiek
Oud-minister van financiën Aleksej Koedrin zat ook in de zaal en plaatste kritische kanttekeningen bij de optimistische toonzetting van de president. Toen Poetin nog maar kort president was groeide de economie jaarlijks met zeven procent, zei Koedrin, en dat terwijl de olieprijs beduidend lager lag dan nu. De economische groei van Rusland is nu minimaal en de achterstand op de rest van de wereld loopt steeds verder op. Het aandeel van Rusland in de wereldeconomie daalt. "We blijven achter", zei Koedrin. "Het oude model werkt niet meer en een nieuw model is er niet."

Het was voor de dertiende keer dat Poetin live antwoord gaf op prangende vragen, die mensen al ruim vantevoren konden stellen via de Kremlin-website, per mail, telefoon of sms, rechtstreeks in de zaal of via videoverbinding met diverse locaties in het land. Van de meer dan drie miljoen aldus verzamelde vragen wist Poetin er 55 te beantwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden