Poetin belt het liefst met Merkel

De Russische president Poetin belde dit jaar al 120 keer met andere wereldleiders. Beeld epa
De Russische president Poetin belde dit jaar al 120 keer met andere wereldleiders.Beeld epa

In tijden van crisis barst het diplomatieke telefoonverkeer los. Wereldleiders hangen uren met elkaar aan de telefoon om de koers te bepalen. Wie het telefoongedrag van Poetin van de afgelopen tijd bekijkt ziet twee dingen: hij belt veel en hij belt vooral met Merkel.

Redactie internet

De website van het Kremlin houdt minutieus statistieken bij over het belgedrag van de Russische president. Er staan expliciete vermeldingen bij: Wie belde hem, wie belde hij, en hoe vaak?

Het eerste dat opvalt: Vladimir Vladimirovitsj Poetin belt veel de laatste tijd. Dit jaar heeft hij al 120 telefoongesprekken gevoerd met andere wereldleiders. In het hele vorige jaar waren dat er maar 59. Soms gaat het om bilaterale gesprekken (een-tweetjes), andere keren om groepsgesprekken.

Eerste optie: Merkel
Het tweede dat opvalt: Poetin belt vooral met zijn Duitse collega Angela Merkel, in totaal 33 keer. Poetin belde haar 16 keer, Merkel belde hem 17 keer. De leiders weten precies wat ze aan elkaar hebben, mede omdat ze letterlijk elkaars taal spreken. Bovendien is Duitsland de belangrijkste Europese handelspartner van Rusland.

Merkel heeft tijdens de gesprekken herhaaldelijk geprobeerd om invloed uit te oefenen op de Oekraïne-koers van Rusland. Zo drong ze er begin augustus op aan dat het Kremlin bij de pro-Russische separatisten een staakt-het-vuren zou bepleiten. En half augustus drukte ze Poetin op het hart niet langer militairen en materieel Oekraïne in te sturen.

'Zeer intens gesprek'
Ook Francois Hollande, leider van Frankrijk, is een vast contact van Poetin. De twee belden elkaar 15 keer. President Obama komt - toch opvallend - op plaats drie. De Russische president en zijn Amerikaanse ambtgenoot belden 10 keer, telkens één-op-één.

Dan volgen de leiders van Kazachstan (9 keer) en Witrusland (7 keer). En natuurlijk was er contact met de Oekraïense president Porosjenko. Alle zes gesprekken vonden plaats in juni. Poetin weigerde daarna met Porosjenko te praten omdat Oekraïne een staakt-het-vuren niet wilde verlengen.

En Nederland? Premier Rutte heeft tot nu toe zes keer gebeld met Poetin. Het belangrijkste telefoongesprek was op 19 juli, twee dagen na het neerhalen van vlucht MH17. Rutte noemde het gesprek 'zeer intens'. "Ik heb tegen hem gezegd: jij moet het nu doen! Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen."

Angela Merkel, 33 keer gebeld met Poetin. Beeld epa
Angela Merkel, 33 keer gebeld met Poetin.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden