Poetin beantwoordt vragen van zijn volk

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse call-in.Beeld AFP

De Russische president Poetin had zijn traditionele phone in. Een vrouw die klaagde over haar woonsituatie, kreeg direct de toezegging dat de president op de thee zou komen. 

Als oud-FBI-directeur James Comey in eigen land in de problemen mocht komen is hij altijd welkom in Rusland. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin gisteren in een vier uur durend vragenvuur op de Russische televisie. "Hij kan rekenen op politiek asiel, dat moet hij weten", zei Poetin schalks.

Hij vergeleek Comey vanwege het lekken van informatie over diens ontmoeting met de Amerikaanse president Trump met Edward Snowden, de klokkenluider die Moskou asiel verleende, nadat hij uit de school was geklapt over praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Het was Poetins vijftiende 'phone-in', een jaarlijks terugkerende traditie die hij voortzette toen hij tussen twee ambtstermijnen door de post van premier bekleedde. De voorafgaande dagen stroomden de vragen voor de Russische leider binnen via telefoon, mail, sociale media en sms, alles bij elkaar meer dan twee miljoen.

Relatie met Washington

Tijdens de uitzending konden zorgvuldig geselecteerde mensen vanaf diverse locaties in het land via de camera of via Skype zelf hun vraag voorleggen. Vaak ging die over hun eigen problemen. Een vrouw uit de Oeralstad Izjevsk klaagde over haar erbarmelijke woonsituatie. "Ik kom bij u langs, dan praten we erover", beloofde Poetin, die zei toch al van plan te zijn de stad te bezoeken.

Gevraagd naar de relatie met de Verenigde Staten zei Poetin Amerika 'niet als vijand' te zien. Hij hekelde opnieuw de Amerikaanse aantijgingen als zou Rusland zich met de verkiezingen in de VS hebben bemoeid en kaatste de bal als gebruikelijk terug naar Washington, dat volgens Poetin voortdurend bezig is zich te mengen in de interne aangelegenheden van Rusland en tal van andere landen. "Dat hoor ik van bijna alle andere staatshoofden. Maar ze willen geen ruzie met de Amerikanen, daarom praat niemand daarover."

Lees verder: Waarom Poetin zo populair is onder Russen 

Opa Vladimir

Op het persoonlijke vlak wijdde Poetin enkele zeldzame woorden aan zijn familie. Dat hij zich inmiddels grootvader mag noemen was een toevallige ontdekking van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone, tijdens een interview met de Russische leider. In Rusland is het bespreken van Poetins privésfeer taboe. "Ondanks alle geruchten daaromtrent wonen mijn kinderen gewoon in Rusland, in Moskou", zei Poetin. "Een van de kleinkinderen gaat al naar de kleuterschool. Maar ik wil dat ze opgroeien als gewone mensen. Als ik nu hun leeftijd en naam noem worden ze meteen geïdentificeerd en niet meer met rust gelaten. Ik vraag daarvoor begrip."

De naam van oppositieleider Aleksej Navalny, instigator van anti-corruptiebetogingen die afgelopen maandag in heel Rusland plaatsvonden, viel geen moment. Poetin zei bereid te zijn tot een dialoog met de oppositie, 'zolang die bereid is samen de problemen van het land op te lossen, in plaats van diezelfde problemen te gebruiken om politiek kapitaal te vergaren'.

Terwijl Poetin op televisie vragen beantwoordde, verschenen op het beeldscherm vaak uiterst kritische schriftelijke vragen en opmerkingen, die onbeantwoord bleven, zoals: 'drie ambtstermijnen is wel genoeg'. En: 'Vladimir Vladimirovitsj, tot ziens!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden