Poenerig imago Sky is niet geheel onterecht

Budget Britse ploeg is zeker drie keer dat van LottoNL-Jumbo

Wat houdt nu precies die wielerploeg in het zwart met een blauwe verticale baan overeind? Team Sky's Annual report and financial statements biedt een aardige kijk in de geldstromen van de naar velen zeggen duurste wielerploeg in de Ronde van Frankrijk.

Er lijkt weinig van gelogen, zo valt af te leiden uit de teamfinanciën waarop wielersite The Inner Ring de hand heeft weten te leggen. Het budget van het Britse sterrenploeg is 'sky high'. Om precies te zijn 34.590.000 euro. Er is geen professionele wielerploeg in de Tour die maar in de buurt komt van de massieve begroting van de Engelsen. Het poenerige imago is dus niet alleen maar imago.

Achter de naamgever Sky, het grootste satelliet-tv-netwerk in Groot-Brittannië zit Rupert Murdoch's media-imperium News Corporation. Een miljardenconcern dat de miljoenen die het in het Britse wielrennen steekt meervoudig terugverdient met reclame-inkomsten rond wieleruitzendingen.

Maar daarmee is niet het hele verhaal vertelt achter de inkomsten van Team Sky. Subsponsoren als fietsenmaker Pinarello, onderdelenleverancier Shimano en autofabrikant Jaguar dragen bijna een derde van de inkomsten: omgerekend 8 miljoen euro. Ter vergelijking, de totale begroting van het Nederlandse LottoNL-Jumbo bedraagt naar verluidt 10 miljoen.

Sky's cijfers beschrijven de jaren 2014 en 2013. Toen Chris Froome in 2013 de gele trui won, lagen de inkomsten drie miljoen euro lager. De winst over dat jaar bedroeg iets meer dan 31.000 euro. Twaalf maanden verder schreef de ploeg opnieuw zwarte cijfers: 77.000 euro.

Het is geld dat schril afsteekt tegen het totaal maar afgezet tegen de achtergrond ook wel frappant. De Tour van vorig jaar draaide uit op de grootste teleurstelling uit de geschiedenis van de ploeg. Froome keerde voortijdig naar huis met een gebroken pols. De beste Sky-renner in Parijs was Spanjaard Mikel Nieve, 18de op meer dan 46 minuten van eindwinnaar Nibali.

Er is Sky klaarblijkelijk alles aan gelegen na de deceptie van 2014 dit jaar met het geel terug te keren naar Engeland. De ploeg bond flinke namen aan zich. Van de Nederlandse klimmer Wout Poels wordt bijvoorbeeld verwacht dat hij Froome in de bergen bijstaat.

En dan de uitgaven. Grootste kostenpost vormen de salarissen die voor 26 miljoen euro in de boeken staan. Sky heeft twintig mensen in vaste dienst, staf hoofdzakelijk. Daarbij moet worden opgemerkt dat de 28 renners zich om belastingtechnische reden laten inhuren door de ploeg.

Afgezet tegen andere ploegen is dit een astronomisch bedrag. De salarissen van Wiggins en Froome nemen naar alle waarschijnlijkheid de grootste hap uit de begroting. Voor de goede orde: niet opgenomen in de financiën van Sky zijn de lonen van de nieuwe aanwinsten in deze Tour, Leopold König, Nicolas Roche en Poels.

De grootste verrassing zit evenwel in het door velen bewierookte research & development van Sky. De ploeg steekt iets meer dan een ton in technologie. Het lijkt er meer op dat de ploeg gaandeweg de jaren een stevige hype heeft weten creëren dan dat het daadwerkelijk uitgeeft aan nieuwe ontwikkelingen.

Drie ton spendeert de ploeg aan 'medische begeleiding en sportwetenschap'. Het zijn ruime begrippen. Je kunt er van alles bij denken, van pijnstillers tot zuurstoftenten. Een specificatie van die kosten is niet voorhanden.

Evenmin wordt duidelijk waar de ploeg de kosten voor zijn ongetwijfeld peperdure trainingskampen op Tenerife, Mallorca en het eigen rennersonderkomen in de luxe badplaats Nice heeft ondergebracht.

Sky maakte vorige week bekend dat het na het Olympische Spelen van 2016 in Rio stopt met sponsoring van British Cycling, de Britse wielerbond verantwoordelijk voor het ambitieuze Engelse wielerplan. Dit opleidingsprogramma voor baan- en wegwielrennen stond aan de basis van Team Sky dat eind 2009 het licht zag.

Het document (The Inner Ring steekt zijn hand in het vuur voor de authenticiteit ervan), rept met geen woord over Team Sky's toekomst na 2015. Dat zegt natuurlijk niets. Maar het kan er wel op wijzen dat de ploeg en de hoofdsponsor een gezamenlijk toekomst open houden. Of dat de werkelijke boekhouding heel andere cijfers bevat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden