Poelifinario voor oudgediende Lebbis

Gisteren zijn in de Kleine Komedie in Amsterdam voor de 9e keer de VSCD Cabaretprijzen uitgereikt. Winnaar van de Poelifinario - de prijs voor het meest indrukwekkende programma van afgelopen seizoen - is Lebbis met 'Branding (pimped)'. Cabaretduo Van der Laan & Woe gaat met de Neerlands Hoop naar huis, voor de meest veelbelovende theatermakers. VSCD is de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties.

Lebbis is een oudgediende in cabaretland, sinds eind jaren tachtig maakt hij voorstellingen. Eerst samen met Dolf Jansen, maar vanaf 2000 vooral alleen.

Zijn stijl is nagenoeg onveranderd gebleven: geëngageerde stand-up comedy, grappen en verhalen die vaak in sneltreinvaart voorbij denderen. Hij kan zich op het toneel zo kwaad maken dat hij sterretjes ziet, vertelde hij eens in een interview.

De jury oordeelde dat 'Branding' een 'superieure balans vertoont tussen engagement en amusement': "Hier staat een grandioos theatermaker die zichzelf en de tijdgeest genadeloos fileert."

Van der Laan en Woe, voor wie 'Superlatief' het derde theaterprogramma is, zijn bekend geworden door hun creatieve bijdragen aan het radioprogramma 'Spijkers met Koppen' en de afgelopen oudejaarsshow 'Gedoog, Hoop en Liefde' van Erik van Muiswinkel. Die regisseerde dit keer ook het duo, waarvan de jury zegt: "Geëngageerd cabaret zonder vingertje, dat aantoont hoe uitgesproken nuance kan zijn."

Eerdere winnaars van de Poelifinario zijn Claudia de Breij, Wim Helsen en Theo Maassen. De Neerlands Hoop ging eerder naar Paulien Cornelisse, Alex Klaasen en Ronald Goedemondt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden