Poelenburg heeft andere bewoners nodig
overlast | Zaanstad zoekt naar manieren om de wijk Poelenburg erbovenop te helpen. In sommige delen lijkt Turks de voertaal.
De wijk moet diverser worden: minder arme en kwetsbare bewoners. En criminaliteit moet aangepakt. Alleen als dat lukt, komt de Zaanse wijk Poelenburg erbovenop. Dat staat in een stuk waarover de gemeenteraad van Zaanstad vanavond discussieert en dat moet uitmonden in een plan van aanpak.
Poelenburg kwam in september landelijk in het nieuws vanwege overlast door een groepje hangjongeren. Filmpjes daarover verschenen op videokanaal YouTube en dat joeg die aandacht flink aan.
Het zwartgallige beeld dat daardoor van Poelenburg is ontstaan, klopt maar ten dele, zegt de Zaanse wethouder Dick Emmer (D66). Samen met medewerkers van onder meer de gemeente en het wijkteam heeft hij de afgelopen weken op 300 adressen aangebeld om bewoners te vragen naar hun ervaringen. "Verrassend veel mensen zijn positief. Ze voelen zich hier thuis, ze kennen hun buren, ze voelen zich veilig."
Maar inderdaad, vooral in de hoge flats aan de oostkant van de wijk doen zich problemen voor. Die worden in het stuk dat vanavond besproken wordt duidelijk onder woorden gebracht. Die flats zijn begin jaren zestig gebouwd voor 'gastarbeiders' in de Zaanse industrie. Maar al snel kreeg Poelenburg een slechte naam vanwege de armoede die er heerste, de vervuiling en de slechte integratie van met name Turkse migranten. Van die reputatie is de wijk nooit meer afgekomen. In delen van de wijk lijkt Turks de voertaal, meldt het discussiestuk. Wie het beter krijgt, verhuist vaak naar elders, maar de toestroom van nieuwe kwetsbare bewoners is nooit gestopt.
Om die patronen te doorbreken wil de gemeente samen met andere betrokkenen ondersteuning bieden aan bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, werk en inkomen. Maar volgens het plan-in-wording zijn een diversere bevolking en een harde aanpak van criminaliteit noodzakelijke voorwaarden voor het slagen van zulke acties. "We moeten de verleiding van snel geld verdienen via de criminaliteit wegnemen, door te laten zien: dat werkt niet", zegt Emmer. "De politie en gemeentelijke handhavers gaan hard en zichtbaar optreden, ook tegen zaken als illegale onderverhuur en andere woonfraude."
Ingewikkeld is ook het probleem van de bevolkingssamenstelling. Ooit waren er plannen om verloederde flats te slopen en te vervangen door woningen voor mensen met meer geld. Maar vanwege de crisis is daar weinig van terechtgekomen. Nu wordt vooral gemikt op het selectief toewijzen van woningen, bijvoorbeeld aan mensen die weliswaar niet veel inkomen hebben (zoals studenten en kunstenaars), maar wel een andere levensstijl dan de gemiddelde Poelenburger.
"Er zijn al veel actieve buurtbewoners", zegt Emmer. "Die zullen de komende jaren voortdurend bij de aanpak van de wijk betrokken moeten blijven."
undefined
Mediastorm is weer gaan liggen
"Verbazend om te zien hoe zo'n storm opsteekt. En opeens weer voorbij is", zegt wethouder Dick Emmer over alle media-aandacht van september. Dat komt door die YouTube-vlogs (zoals die van Ismail Ilgun, zie foto), weet hij, maar onder het vergrootglas van de media leek het even of Poelenburg er heel slecht aan toe is. "Dat valt mee. Het is een wijk als vele andere. Er is best iets aan de hand, maar er zijn wijken genoeg die er veel slechter voor staan."
undefined