Podiumkunstenaars willen incidentele projecten redden

Van onze kunstredactie

'Onaanvaardbaar' noemt de Associatie van vrije kunstinitiatieven deze gang van zaken in een brief aan de Commissie Welzijn en Cultuur van de Tweede Kamer. De veertig podiumkunstenaars die zich in de nieuwe organisatie hebben verenigd, vragen de leden te voorkomen dat de korting doorgaat. Zij dringen er tevens op aan alles in het werk te stellen om het budget voor het fonds te verhogen. Het bedrag dat nu overblijft voor incidentele initiatieven doet volgens hen geen recht aan de artistieke ontwikkelingen bij de podiumkunsten.

Vorige maand kondigde het ministerie van WVC aan dat het Fonds voor de Podiumkunsten in 1993 en 1994 in totaal bijna anderhalf miljoen gulden minder krijgt. Het bedrag is blijven staan door uitstel van een Tussenbalanskorting in 1991.

De Associatie wijst erop dat de subsidie voor incidentele projecten toch al veel lager is uitgevallen dan de minister in haar adviesaanvraag had voorgesteld. Na het laatste Kamerdebat over het Kunstenplan is er 1,3 miljoen gekort op de hoc-projecten. Dat geld komt ten goede aan een aantal kunstinstellingen dat geen subsidie meer dreigde te krijgen.

Marleen Stikker, mede-oprichtster van de nieuwe Associatie, erkent dat de protestbrief rijkelijk laat komt. Voor de incidentele projecten is volgens haar niet hard genoeg gelobbyed toen de Tweede Kamer moest beslissen over het Kunstenplan. "Maar de twee organisaties die ons vertegenwoordigen, de Federatie van kunstenaarsverenigingen en het Theaternetwerk Nederland, hadden het al druk genoeg met hun eigen reddingsactie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden