Podiumkunsten nog even tussen hoop en vrees

amsterdam – - Nu de Eerste Kamer de verhoging van het btw-tarief op kaartjes voor de podiumkunsten tijdelijk een halt toeroept, is de rust in de sector nog niet weergekeerd. De tariefsverhoging komt nu een half jaar later. Betekent uitstel afstel?

Als het aan Erwin van Lambaart ligt wel. Hij is directeur van Joop van den Ende Theaterproducties. „Ik hoop dat we het kabinet in de tussentijd kunnen overtuigen dat het een verkeerde beslissing is.” Van Lambaart is ’erg verheugd’ dat de verhoging van het tarief zes maanden is opgeschort. „Dat geeft ons tijd om actie te ondernemen. In de eerste plaats gaan we juridisch onderzoek doen. Wij denken namelijk dat die verhoging volgens Europese wetgeving helemaal niet mag.”

Daarnaast wil Van Lambaart iets doen aan de beeldvorming in Den Haag. „We moeten ons dat aantrekken. Specifiek de beeldvorming bij de PVV. De podiumkunsten zijn weggezet als linkse hobby, terwijl per jaar twaalfenhalf miljoen mensen naar het theater gaan. Dat is bijna iedere Nederlander.

„Als je ziet dat andere delen van de vrijetijdssector wel een laag tarief mogen houden, lijkt dat op willekeur.” In de tijd die nu is vrijgekomen wil Van Lambaart een debat op argumenten gaan voeren. „Toen ik pas ergens in die kringen in Den Haag vertelde dat 80 procent in de podiumkunsten wordt geproduceerd door vrije ondernemers, zag ik behoorlijk wat ogen als schoteltjes.”

Gerda Kroeze, directeur van de Apeldoornse stadsschouwburg Orpheus, denkt niet dat de maatregelen worden afgeblazen. „Wij wachten nader bericht af. Er moet nu duidelijkheid komen over het vervolg, zodat wij consumenten niet lastig hoeven vallen met steeds veranderende prijzen.” Kroeze hoopt dat het imago van het theater overeind blijft. „Het is belangrijk dat theater voor iedereen betaalbaar blijft. Bij een boel onrust is niemand gebaat.”

Woordvoerder Bente Bollmann van festival Lowlands noemt het uitstel ’voor de hele sector en culturele wereld goed nieuws’, maar is alleen bij afstel gebaat. De kaarten voor Lowlands 2011 waren namelijk al in voorverkoop voor het lagere zesprocentstarief uitverkocht. Bollmann: „Voor onze kaartverkoop heeft het nu dus weinig effect. Als we de editie van 2012 binnen een half jaar óók in de voorverkoop aanbieden, moet dat nog voor Lowlands van 2011.” Dat zal niet lukken. Zij hoopt dat het zover niet komt: „Er kan veel gebeuren in een half jaar, politiek gezien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden