Podiumbeest Schouten krijgt passend afscheid

amsterdam – Achter haar ongeschonden gelaat en vurige ogen gaan zeventien slopende jaren verborgen. Ook de ontelbare aanslagen op haar lichaam zijn haar nauwelijks aan te zien. Toch zegt het gestel van bokster Esther Schouten (32) ’genoeg is genoeg’. „Mijn lijf heeft heel veel meegemaakt.” De wereldkampioen in het superbantamgewicht staat maandag voor het laatst in de ring. In het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam verdedigt zij haar wereldtitel tegen de Keniaanse Judy Waguthii.

Wie Carré zegt, zegt theater. Een passende ambiance voor een afscheid van een podiumbeest, bevestigt de beste Nederlandse bokster na levende legende Lucia Rijker. In het theater aan de Amstel wordt begin volgende week voor de vierde keer de Ben Bril Memorial gehouden. Hoofdact is de partij tussen de afzwaaiende Schouten en haar Keniaanse uitdaagster. Een unicum, een vrouwenpartij als uithangbord. En dan ook nog eens in Carré, niet de meest voor de hand liggende bokslocatie, glimlacht Schouten. „Noem het een eer om hier te staan en dat is het ook.”

Voor de Hoornse die op vijftienjarige leeftijd met kickboksen begon om daarna de overstap te maken naar de ’moeder alle verdedigingssporten’, is haar laatste bokspartij omgeven met symboliek. „Ik heb vier jaar lang niet in Nederland gebokst. Het is mooi als je hier je carrière mag besluiten en natuurlijk je wereldtitel kan behouden.” Schouten kwam begin dit jaar op een kruispunt in haar leven, vertelt zij. Doorgaan of een punt achter haar bokscarrière zetten. Toen zij werd gepolst voor de Ben Bril Memorial was de aanleiding voor haar afscheid snel gevonden.

De voorbije maanden laadde de blonde bokster nog een keer alle batterijen op. Voor het boksevenement moet de wereldkampioene bijna anderhalve kilo zien kwijt te raken. „Je vraagt een vrouw niet hoeveel ze weegt”, lacht ze plagerig. Maanden vertoefde zij in de sportschool, om over een paar dagen met opgeheven hoofd ’de handdoek in de ring te gooien’, zoals zij zelf zegt. „Ik heb er lang over nagedacht. Stop ik of niet. Ik heb in al die jaren veel gegeven om mijn doel te bereiken. Je leeft daarom met oogkleppen op. Maar uiteindelijk drong het tot mij door: ik wil een werkelijk leven opbouwen. Een relatie, een huisje, dat soort hele banale dingen.”

Stoppen en op haar lauweren rusten is Schouten niet gegeven. Haar verdiensten en die van andere boksvrouwen verbleken zoals in veel ander topsporten bij die van mannen. En ook als ze wel veel geld had overgehouden aan de bokssport was het nog geen reden om op haar ’kont te blijven zitten’. „Met mijn eigen bedrijf ga ik trainingen geven in persoonlijke ontwikkeling en zorgen dat mensen die dat nodig hebben wat weerbaarder worden.”

Knokken deed Schouten soms noodgedwongen buiten de boksring. Een paar jaar geleden werd hij haar lymfklierkanker geconstateerd. Na de mentale klap, de chemotherapie en de angst kostte het haar minstens een jaar voordat zij weer ’diep’ durfde te gaan in de training. „Het vertrouwen in je lijf heb je niet zomaar herwonnen.” Amper twee jaar later bokste zij alweer om de wereldtitel.

Schouten geeft zichzelf nog een kleine kans op een rentree in de bokssport. En dat is het vooruitzicht op deelname aan de Olympische Spelen. Het IOC wist onlangs het mannenbolwerk te slechten door het vrouwenboksen toe te laten tot Londen 2012. „Als ik die kans krijg en als prof mee mag doen, ben ik bereid om er nog twee jaar achteraan te plakken.” Onder welke voorwaarden boksvrouwen straks aan de Spelen mogen deelnemen, is nog niets bekend, aldus Schouten. „Op de Spelen horen de beste sporters te staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden