Podiumangst houdt musicus zelden tegen

Psychiatrische problemen zijn groot taboe onder uitvoerende kunstenaars

Veel uitvoerende musici met psychiatrische problemen zoals heftige podiumangst werken gewoon door. Psychische problemen zijn onderling vaak taboe.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van de zogeheten 'muziekpoli' van het Leids Universitair Medisch Centrum, die vandaag worden gepresenteerd. Deze kliniek van de LUMC-afdeling psychiatrie heeft de afgelopen anderhalf jaar vijftig musici - van klassieke violisten tot popgitaristen - behandeld die waren doorverwezen met psychiatrische klachten.

Angstklachten, waaronder podiumangst, kwamen in de helft van deze groep voor. Sommigen hebben weken voor en na een optreden paniekaanvallen en lijden aan slapeloosheid. Toch blijven deze musici vaker dan andere psychiatrische patiënten gewoon functioneren. Voor hen is het werk vaak synoniem aan hun hele leven, zegt LUMC-psychiater E. van Fenema.

De onderzochte musici blijken vaak psychiatrische problemen in de familie te hebben en scoren opvallend hoog op het persoonlijkheidskenmerk narcisme. Enige 'zelfoverschatting' kan misschien geen kwaad voor een uitvoerend musicus, zegt Van Fennema, maar achter deze bravoure schuilt nogal eens een laag zelfbeeld.

Van Fenema, behalve psychiater ook professioneel violiste, zegt dat psychologische hulp bij musici nog sterker dan bij andere mensen taboe is. "Een op de vijf gebruikt voor een optreden bètablokkers tegen de spanning, maar ook dat gebeurt vooral stiekem. Als ik twee mensen uit hetzelfde orkest behandelde, moest ik ervoor zorgen dat de afspraken niet aaneensloten zodat ze elkaar niet konden zien."

Afhankelijk van hun problemen krijgen de musici in de poli kortdurende psychotherapie, medicatie of een combinatie van beide. Wie langduriger therapie nodig heeft, zoals cognitieve gedragstherapie, wordt doorverwezen.

Cultuur & media 12|13
Van het podium naar de psych

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden