Podemos test kracht met mars in Madrid

Protestpartij wil vandaag laten zien dat ze net zo succesvol kan zijn als het Griekse Syriza

De Spaanse linkse partij Podemos, vaak vergeleken met het Griekse Syriza, laat vandaag in Madrid haar spierballen zien. Een groots aangekondigde demonstratie vormt het startschot voor de afrekening met de Spaanse 'politieke elite' tijdens de verkiezingen dit najaar.

Een handjevol buurtbewoners is donderdagavond bijeengekomen in een boekwinkel in de wijk Las Letras in het centrum van Madrid. Het is een van de 'cirkels', de groepen waarlangs Podemos zich lokaal heeft georganiseerd. De cirkels vinden hun oorsprong in de 'Indignados': de boze burgers die op het hoogtepunt van de economische crisis in Spanje op straat bij elkaar kwamen voor overleg en protest.

Dit groepje lijkt gekleed voor een boekpresentatie, maar vanavond wordt hier politiek bedreven. "Weet jij hoe ze het in Vallecas en Lavapies aanpakken?", vraagt organisator Francisco José Martínez Cernadas (47) aan zijn buurman, verwijzend naar twee andere wijken in de hoofdstad. Die schudt lachend zijn hoofd. Het is pas de tweede keer dat deze 'cirkel' in Las Letras samenkomt.

De partij vierde eerder deze maand zelf ook nog maar haar eerste verjaardag. Voorman Pablo Iglesias, een 36-jarige universiteitsprofessor met paardestaart was vorig jaar de grote verrassing bij de Europese Parlementsverkiezingen. Vanuit het niets wist hij vijf zetels voor zijn Podemos te bemachtigen. En nu steekt de partij in de peilingen de gevestigde conservatieve regeringspartij Partido Popular en de verzwakte socialistische PSOE naar de kroon.

Podemos voelt zich niet alleen gesteund door peilingen, maar ook door de verkiezingswinst van Syriza in Griekenland vorige weekend. Horeca-consultant Victor Rey (55) voelt ook de vijandigheid in de rest van Europa. "Men wordt bang gemaakt voor ons. Maar wat is er nou helemaal gebeurd na de winst van Syriza? Niets verschrikkelijks toch?" Het sentiment om af te rekenen met corruptie en de traditionele politiek van conservatieven en sociaal-democraten wordt volgens Rey door veel Spanjaarden gedeeld met de Grieken.

Het ontbreken van een vrouw in de ministersploeg van de Griekse Alexis Tsipras kan op beduidend minder bijval rekenen. De cirkel in Las Letras moet in ieder geval door één vrouw worden gerepresenteerd, wordt er geopperd. Instemmend geknik volgt.

Veel problemen worden in de cirkel op lokaal niveau geduid. Het ene na het andere voorstel komt voorbij. De privatisering van de vuilnisophaal moet worden teruggedraaid, de kleine winkeliers moeten worden gesteund en er moeten meer straatbankjes voor ouderen komen. Misschien moeten we eerst de verkiezingen afwachten, voordat we de buurt verbouwen, tempert een ander het enthousiasme.

Podemos trekt veel mensen aan die niet eerder politiek actief waren. Zoals Martínez Cernadas, de organisator van deze cirkel. Hij verloor zijn baan bij de televisie. "De Spanjaarden zijn zolang gedesillusioneerd geweest in de politiek. Het is nu of nooit!", roept hij strijdbaar. Dat veel prominente figuren binnen de partij geen bestuurlijke ervaring hebben, is volgens hem geen probleem. "Zij zijn vaak wel hoogopgeleid."

In mei kan Podemos haar krachten meten bij de lokale verkiezingen in Madrid. De mars vandaag is volgens Martínez Cernadas een voorproefje: "De partij wil nu vooral zien hoeveel mensen zij op de been kan krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden