PodcastWijsneuzen

Podcast: Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in de coronacrisis?

In elke crisis zijn er winnaars en verliezers. Welke zijn dat in de corona-crisis? En valt er nog iets recht te trekken?

In de zevende aflevering maken journalist Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp een kleine, voorlopige balans op: wie doen het goed in deze tijd en wie hebben het zwaar te verduren?

(Beluister de podcast via bovenstaande speler, of de podcastkanalen als GoogleSpotifyApple en Stitcher)

De verkoper van paddenstoelen op de markt van Frits meldt een omzetstijging van zeventig procent. Het komt overeen met de resultaten van een onderzoek: kleine winkeliers met plaatselijke producten doen het goed. Menno haalt een ander onderzoek aan: in sommige buurten blijken mensen elkaar beter te steunen dan in andere.

Het valt ook op dat veel jongeren zich nu melden als vrijwilliger. Terwijl zij misschien wel de meeste reden hebben tot klagen. Omwille van de bescherming van ouderen staat hun leven nu stil. En het is opvallend dat hun lot weinig aandacht krijgt.

We zijn even niet meer zo geïnteresseerd in het wel en wee van Bekende Nederlanders. Wetenschappers zijn wél populair. Daar voelen ze zichzelf ook wel eens wat ongemakkelijk bij, omdat zij nu ook verantwoordelijk lijken voor alle maatregelen om het virus te bestrijden. Leunt de regering niet wat te zeer op de virologen?

En dan zijn er nog de grote techbedrijven, voor de crisis nog de boemannen van onze tijd. Nu zijn zij, net als de vakkenvullers in de supermarkt, helden. Hoe zouden we ons isolement kunnen volhouden als er geen internet was? Wij kunnen er blij mee zijn - maar zouden we misschien iets van hun miljardenwinsten kunnen reserveren voor het behoud van de cultuur waar we na corona weer van hopen te genieten?

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers. Dit is de zevende aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen, over burgers in tijden van pandemie. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nl. Eerdere afleveringen zijn hier terug te luisteren, of via de bekende podcastkanalen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden