De Roomse Loper

Podcast met hulpbisschop Mutsaerts: De geloofwaardigheid van de kerk is in het geding

Stijn Fens & Christian van der Heijden Beeld Maartje Geels
Stijn Fens & Christian van der HeijdenBeeld Maartje Geels

In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.

In deze aflevering een uitgebreid gesprek met hulpbisschop Rob Mutsaerts van het bisdom ’s Hertogenbosch. Hij gaat niet naar de bisschoppensynode over Jongeren, geloof en de onderscheiding van de roeping die in oktober in Rome gehouden wordt. Nu de rooms-katholieke kerk door de nieuwe onthullingen over seksueel misbruik door geestelijken en het toedekken daarvan in een diepe crisis is beland, vindt Mutsaerts dat de bisschoppen het dáárover moeten hebben, als ze samenkomen in Rome. Ook pleit hij voor een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen dat de paus zelf misbruik zou hebben toegedekt. “De geloofwaardigheid van de kerk is in het geding.”

Verder praat Mutsaerts over de publicatie in NRC Handelsblad waarin vier Nederlandse bisschoppen van misbruik werden beschuldigd, de afgelasting van Roze Viering de Sint-Jan en ook laat hij zijn licht schijnen op de brief waarmee VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff zijn vertrek uit de katholieke kerk aankondigde. Mutsaerts staat bekend om zijn sympathie voor de VVD. Tenslotte geeft hij antwoord op de vraag die nogal wat katholieken in ons land de afgelopen tijd naar hun hoofd kregen: waarom blijf je bij een kerk die zoveel fout doet?

Beluister hieronder aflevering 24 van De Roomse Loper

Op onze pagina op SoundCloud kunt u zich abonneren op De Roomse Loper. Ook is er de app te downloaden om de podcast direct uw telefoon te beluisteren. De podcast staat ook op iTunes. Volg De Roomse Loper ook op Twitter.

Beluister eerdere afleveringen via trouw.nl/deroomseloper.

Lees ook:

De paus belegt een synode waar het misbruik niet op de agenda staat - dus blijft hulpbisschop Mutsaerts thuis

Naar aanleiding van dit gesprek schreef Stijn Fens een artikel voor Trouw. Hulpbisschop Rob Mutsaerts weigert om volgende maand deel te nemen aan de bisschoppensynode in Rome, omdat seksueel misbruik daar officieel geen onderwerp van gesprek is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden