PodcastWijsneuzen

Podcast: Krijgt de grootste bek het voor het zeggen in de anderhalvemetersamenleving?

Je kunt niet alles aan de zelfredzaamheid van de burgers overlaten. En het is tijd dat ook de lokale democratie weer greep krijgt op de burgemeesters en hun noodverordeningen.

In de achtste podcast over burgers ten tijde van pandemie, spreken journalist Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp over de verantwoordelijkheid die burgers moeten dragen om het stappenplan van de regering tot een goed einde te brengen.

Waar Mark Rutte in de eerste weken van de coronacrisis steeds zei dat het advies van de wetenschap leidend was voor het beleid, heeft de politiek de touwtjes weer in handen genomen om de burger het veelgevraagde perspectief te kunnen bieden. Maar die burger zal het vooral zelf weer moeten zien te ‘verdienen’.

(Beluister de podcast via bovenstaande speler, of de podcastkanalen als GoogleSpotifyApple en Stitcher)

De routekaart is knap ingewikkeld en op sommige punten tegenstrijdig. Het maakt in ieder geval Frits onzeker. Wat hem betreft is de wetenschap ook te snel naar het zijtoneel verwezen. Menno vindt dat je niet alles aan de zelfredzaamheid van burgers kunt overlaten. Hoe gaan we het straks in de openbare ruimte anders met elkaar redden? Bij de kapper zal het misschien wel lukken, maar in het openbaar vervoer? Zullen degenen met de grootste bek hun plek innemen ten koste van anderen?

Overigens zou het nu ook tijd moeten zijn om te stoppen met lokaal bestuur op basis van noodverordeningen. Menno is geschrokken van de ervaringen van raadsleden die buitenspel zijn gezet. De burgemeesters van de veiligheidsregio’s hebben veel macht naar zich toe getrokken, die zij in ‘het nieuwe normaal’ weer zo snel mogelijk moeten teruggeven.

Dit is de achtste aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen, over burgers ten tijde van pandemie. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nlMenno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter. Coördinatie Trouw: Joris Belgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden