PodcastWijsneuzen

Podcast: Hoe de coronacrisis kwetsbare kinderen nog meer op afstand zet

Op 11 mei gaan de basisscholen na twee maanden weer open. Het is een van de eerste kleine stapjes op de lange en kronkelige weg op zoek naar de uitgang. 

Alle schoolinstellingen moesten hun deuren sluiten. Dat gebeurde niet omdat de wetenschappers dat per se wilden, maar omwille de maatschappelijke druk. Maar sommige leraren en ouders twijfelen nog. Zij zien risico’s voor zichzelf,  hun naasten. De scholen gaan dan ook eerst nog maar half open - leraren die de afgelopen weken hun best hebben gedaan alle leerlingen via de laptop of tablet te bereiken, moeten zich nu voorbereiden op een veilige terugkeer.

In deze zesde aflevering van Wijsneuzen Extra praten Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp hierover met Debbie Dussel, lerares aan de openbare basisschool Bijlmerhorst in Amsterdam-Zuidoost.

Zij maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen, die toch al met een achterstand kampen. Soms ook omdat hun ouders minder goed in staat zijn ze bij de les te houden. Wat haar betreft moet haar school nu alle aandacht richten op de basisvakken, om de ongelijkheid zo klein mogelijk te maken.

Hoewel ze lerares is, spreekt ze liever niet over lessen die wij uit de crisis zouden moeten trekken. “Ik geloof wel dat er nu tenminste meer bewustzijn is dat er in de samenleving arme, werkende ouders zijn met kwetsbare kinderen.”

Debbie Dussel is een actieve pleitbezorger voor meer ruimte voor vakmanschap in het onderwijs. Ze twittert daar veel over: @Debdus. 

 Dit is de zesde aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen. Eerdere afleveringen, kunt u hier terugluisteren. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nl.

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / coördinatie Trouw: Joris Belgers. 

Abonneer u op Wijsneuzen via OmnySpotifyApple of Stitcher, zodat u geen aflevering hoeft te missen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden