PodcastWijsneuzen

Podcast: heeft het parlement nog iets in te brengen?

In een crisis als deze is het alle hens aan dek. De regering moet op vele fronten handelen. Heeft de politiek daarbij het nakijken? Of kan het parlement ook een rol spelen zonder de bestrijding te frustreren?

Premier Mark Rutte kan tot nog toe rekenen op de steun van een groot deel van de bevolking. Misschien niet verrassend: burgers scharen zich in crisistijd wel vaker achter de zittende regering, ongeacht de kleur. Wij willen natuurlijk dat de regering slaagt, dat Rutte ons uit deze crisis loodst. En misschien doet hij dat ook wel.

De vraag is wat dit betekent voor de politiek. Moet het parlement zich nu geheel schikken naar de geest van deze tijd? Of zouden de Kamerleden juist een bijdrage moeten leveren aan de bestrijding van de crisis door hun kritische werk zo goed mogelijk te doen?

Daarover praat Frits van Exter in deze vierde aflevering van Wijsneuzen Extra met Menno Hurenkamp, politicoloog verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Het parlement heeft nog geen creatieve oplossing gevonden om zijn werk te blijven doen. Het vergadert slechts incidenteel over zaken die met de pandemie te maken hebben en dan nog onder beperkingen. Het valt op dat het zich richt op veel details in de corona-aanpak, maar dat het zijn rol nog niet heeft gevonden in de grote lijnen. Terwijl er zoveel aanleiding is om juist nu te laten zien hoe de volksvertegenwoordiging het beste kan functioneren.

Dit is de vierde aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen, over burgers ten tijde van pandemie. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nl. Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter.

 Abonneer u op Wijsneuzen via OmnySpotifyApple of Stitcher, zodat u geen aflevering hoeft te missen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden