De familie Bundy, patriotten van de tweede Amerikaanse revolutie. Beeld AP
De familie Bundy, patriotten van de tweede Amerikaanse revolutie.Beeld AP

De SerieBundyville

Podcast ‘Bundyville’ is een angstaanjagende blik in Amerika’s toekomst

Ze noemen zich patriotten en vechten tegen een tirannieke overheid. Maar is Cliven Bundy, de patriarch van de familie Bundy, een profeet of een sekteleider die zijn volgelingen op het criminele pad brengt?

De podcast ‘Bundyville’, waarvan deze zomer het tweede seizoen ‘The Remnant’ uitkwam, neemt een diepe duik in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Waar de zon ongenadig brandt, nauwelijks een mens woont en ranchers hun koeien naar het laatste gras laten zoeken. Tegelijkertijd is het een fascinerend verhaal over de opkomst van homegrown extremisme, over de voedingsbodem van het conflict dat met de komst van Donald Trump in het Witte Huis belandde. Wie het spannende Bundyville beluistert, begrijpt de wortels van het nationale debat over alternatieve feiten en fake news veel beter.

Cliven Bundy is een rancher uit Nevada. Het verhaal begint met zijn strijd tegen de Amerikaanse ranching fees, een soort weidebelasting, de vergoeding die de ranchers de overheid schuldig zijn voor het laten grazen van hun vee op federale grond. Bundy is ervan overtuigd dat de overheid geen rechten kan laten gelden op die grond en hij weigert dus te betalen. Lange tijd verliest hij alle rechtszaken die hij aanspant. Tot 2014, als hij en zijn zonen inbeslagname van zijn koeien weten te voorkomen door zich met geweld te verzetten tegen federale troepen.

Hun verhaal over ‘de dood van ruraal Amerika’ werkt als een magneet

Maar deze kortstondige roem zou allang vergeten zijn, als de Bundy’s jaren later niet voor de tweede keer in het nieuws waren verschenen. Dit keer staan ze terecht voor de bezetting van een federaal natuurreservaat in Oregon, waarbij de politie een medestander die zich verzet, doodschiet. De aanklagers onderschatten de zaak volledig. De Bundy’s triomferen met hun verhaal over ‘de dood van ruraal Amerika’ en het kwaadaardige federale gezag, dat als een magneet werkt op alle anti-overheidstromingen in de Verenigde Staten.

Journalist Leah Sottile verdient credits voor de manier waarop ze deze serie (een co-productie van Long­reads en Oregon Public Broadcasting) verder brengt dan het verhaal van een opstandige familie versus de staat. Zij duikt in het verleden en onderzoekt hoe diep het wantrouwen tegen de staat geworteld is in deze gebieden. Ze probeert te begrijpen welke rol het geloof speelt bij de Bundy’s, fanatieke leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (beter bekend als mormonen), terwijl die kerk hun acties veroordeelt. Zij is erbij als deze ‘patriotten van de tweede Amerikaanse revolutie’ de zo gehate overheid proberen over te nemen, wanneer zoon Ryan Bundy zich kandidaat stelt voor het gouverneurschap van Nevada. 

In het tweede seizoen duikt ze in de wereld van extremisten, racisten en mensen die geloven dat de overheid erop uit is hen te vernietigen. Voor deze mensen zijn de Bundy’s een inspiratiebron.

Kritiek vanwege inlevingsvermogen voor extremisten

In Amerika heeft Sottile zich moeten verweren tegen de kritiek dat Bundyville dan wel geen sympathie, maar op z’n minst inlevingsvermogen toont voor extremisten. Het klopt dat Sottile een van de weinige journalisten is die uitgebreid met Cliven en zijn zonen heeft gesproken over hun ideologie. Maar dat deed ze met een doel: Bundyville is een blik in Amerika’s toekomst, waar onder Trump de invloed en het gezag van de federale overheid wordt ingeperkt en waar de gewelddadige ideeën van mensen als de Bundy’s allang niet meer aan de randen van de samenleving bloeien, maar oprukken naar het centrum van de macht. En dat is een angstaanjagend inzicht.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Lees ook:

Racistische tweets en dreigen met deportaties; Trump haalt alles uit de kast om Democraten te jennen

President Trump lijkt met racistische tweets en dreigementen over deportaties een gecalculeerde campagne te voeren om de Democraten te provoceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden