PO-Raad wil het chagrijn uit het onderwijsdebat halen

Een golf van stakingen en demonstraties zette de afgelopen maanden de relatie tussen het onderwijsveld en het kabinet op scherp Beeld ANP/arie kievit
Een golf van stakingen en demonstraties zette de afgelopen maanden de relatie tussen het onderwijsveld en het kabinet op scherpBeeld ANP/arie kievit

Na een jaar vol acties en stakingen wil de PO-Raad de ‘verstoorde verhouding’ met Den Haag verbeteren. Schoolbesturen moeten de hand in eigen boezem steken en beter laten zien wat ze met hun geld doen, zegt voorzitter Rinda den Besten van de organisatie voor basisscholen. De financiële verantwoording kan en moet beter, en besturen moeten daarin meer eigen verantwoordelijkheid nemen.

Amber Dujardin

De afgelopen tijd is er door alle acties veel bereikt, maar tegelijk is ook het wederzijdse ‘chagrijn’ toegenomen, merkt Den Besten. Discussies met politici lopen vast en het gaat niet meer over ‘wezenlijke zaken’. Het is tijd voor een omslag, vindt de PO-Raad. “We moeten weer mét elkaar gaan voetballen in plaats van tegen elkaar.”

In Den Haag wordt dinsdag de onderwijsbegroting besproken. Een goed moment om de dialoog aan te gaan, vindt Den Besten. Minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) schreef eerder deze maand in een Kamerbrief dat scholen hun bestedingen beter moeten verantwoorden.

Zelfkritiek

Soms doen besturen dat inderdaad niet goed genoeg, erkent Den Besten. Zo publiceert maar 80 procent van de schoolbesturen het jaarverslag online, terwijl dat verplicht is. “Dat kan gewoon niet in deze tijd.” Ook informatie voor de website ‘scholen op de kaart’, waarop ouders en andere geïnteresseerden de kwaliteit van scholen in Nederland kunnen vergelijken, leveren basisscholen beperkt aan.

Den Besten merkt dat het wantrouwen van de coalitie richting schoolbesturen toeneemt. De vorige begrotingsbehandeling herinnert ze zich als ‘best vervelend’. “Scholen werden neergezet alsof ze niet in control zijn. In het verleden ging het over schoolbesturen als instituties, nu gaat het over bestuurders als personen. Dat is op de man spelen in plaats van op de bal. Alsof zij niet dag in dag uit met beperkte middelen hun stinkende best doen voor goed onderwijs.”

Na een anderhalf jaar durende samenwerking met de leraren van PO in Actie, schoolbesturen en vakbonden kwam het ‘PO-Front’ vorige maand ten einde. Als gevolg van hun stakingen investeerde het kabinet 700 miljoen euro in de arbeidsomstandigheden van basisschoolleraren. In de nieuwe cao krijgen zij gemiddeld 8,5 procent meer salaris. Dat is nog niet zoveel als de PO-raad wil, maar op Prinsjesdag werd duidelijk dat er niet nog meer extra geld komt voor het basisonderwijs.

Geen wil meer

Waarom slaat de raad desondanks een mildere toon aan, nu juist blijkt dat harde acties de politiek hebben wakker geschud? “We zijn daar trots op en we staan erachter dat we dat gedaan hebben”, zegt Den Besten. “Maar we merken dat er geen wil meer is om nog verder te investeren door het huidige chagrijn. Dat kan ik niet wetenschappelijk staven, maar dat is mijn idee. Het wordt tijd om weer in normale verhoudingen te komen.”

Om dat te bereiken moet de sector meer eigen verantwoordelijkheid nemen, vindt de PO-Raad, maar ligt er ook een wensenlijstje voor minister Slob. Die kreeg deze zomer het advies van de Onderwijsraad om de toereikendheid van de lumpsum (het geld dat scholen krijgen voor alle kosten die ze maken) onafhankelijk te laten onderzoeken.

Dat is nog niet gebeurd, omdat Slob vindt dat besturen eerst zelf moeten aantonen waarom ze niet genoeg geld hebben. Dat is echter ‘de boel omdraaien’, vindt de PO-raad, omdat de financiering zo ingewikkeld is gemaakt dat dat haast ondoenlijk is. Den Besten wil daarom dat de bekostiging wordt vereenvoudigd en dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt.

Lees ook:

Hoger loon voor leraren in het basisonderwijs lost niet alles op

Het salaris van basisschoolleerkrachten gaat flink omhoog. Dat is niet alleen fijn voor iedereen die nu voor de klas staat, het helpt ook om meer mensen te enthousiasmeren voor het vak. Is deze salarisverhoging de oplossing?

Voormannen van basisschoolstakingen houden het voor gezien

Thijs Rovers en Jan van de Ven, de basisschooldocenten die uitgroeiden tot het gezicht van het lerarenprotest, stoppen met ‘PO in Actie’. Van de Ven, docent in Overloon, legt het uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden