PO in Actie begint eigen docentenvakbond

Jan van de Ven (PO in Actie) overhandigde eerder dit jaar een petitie aan Michel Rog (CDA). Beeld ANP

Basisschoolleraren Jan van de Ven en Thijs Roovers, de voormannen van PO in Actie, beginnen een eigen vakbond. Zij behartigen als de leiders van het lerarenprotest de belangen van docenten veel beter dan de bestaande vakbonden, stellen ze. Ze hebben twee doelen: meer salaris en minder werkdruk. Een vraaggesprek.

Wat doen de bestaande vakbonden in jullie ogen verkeerd?

“Er is een kloof tussen de leraren in de klas en de vakbonden. Degenen die de leraren vertegenwoordigen aan de onderhandelingstafel zijn bobo’s die geen idee hebben wat er in de lerarenkamer gebeurt. De vakbonden zijn vaak trots op overwinningen die alleen op papier bestaan. Ik geef je een voorbeeld. In 2016 onderhandelden ze uit dat een werkweek veertig uur mag duren. Dit zou de werkdruk verlagen. In werkelijkheid veranderde er niets aan het takenpakket van de leraren. Nog steeds werken sommigen zeven dagen per week en in hun vrije tijd onbetaald door.”

Op welk moment besloten jullie: we beginnen voor onszelf?

“Wij hoopten dat onze beweging zou zorgen voor een interne verandering bij de vakbonden. Dat gebeurde niet. Sterker nog, we merkten dat we op een zijspoor werden gezet door de bestaande bonden. Achter de schermen traineerden ze onze plannen en maaiden ze het gras voor onze voeten weg. Zo wilde PO in Actie volgende week twee dagen staken, in plaats van een zoals nu besloten is. Bonden zijn de enigen die een staking mogen uitroepen.”

Wat gaan jullie anders doen dan de andere vakbonden?

“We blijven doen wat we al deden, wij blijven een grassroots community. We gaan dan ook niet in een duur pand in Amsterdam of Utrecht zitten. Wij willen directe inspraak. Lastige vragen en dilemma’s leggen we telkens voor aan onze leden. Zo, in permanente samenspraak, onderhandelen we echt namens onze leden.”

Hoe kunt u voorkomen dat u verandert in het door u bekritiseerde type bestuurder?

“Wij blijven leerkracht, dat is een harde eis die we aan onszelf gesteld hebben. We denken dat we een tot twee dagen met dit werk bezig zullen zijn, precies zoals we dat al sinds begin dit jaar doen toen we met PO in Actie begonnen.”

Jullie vakbond kost met 12,50 euro contributie per jaar een fractie van andere bonden. Kan dat wel zo goedkoop?

“Thijs Roovers, Paul Brouwer en ik (de drie mannen die PO in Actie begonnen, red) hebben een simpele rekensom gemaakt. We hopen deze maand op tienduizend leden te zitten. Daarmee kunnen wij drieën een of twee dagen werken voor de bond. Voor een lerarensalaris dan, niet het salaris van een vakbondsbestuurder. Wij richten ons op de twee punten die we vanaf het begin willen, namelijk meer salaris en minder werkdruk. Juridische hulp bieden we bijvoorbeeld niet aan. Ikzelf was geen lid van een vakbond, maar heb wel al tijden een rechtsbijstandverzekering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden