'Pluralisme fundamentele waarde'

AMSTERDAM - De Aga Khan is 'verbijsterd' hoe weinig ontwikkelde westerse landen weten over de islam. De ismailitische leider zei dat zaterdagavond op een concert van het Prins Claus Fonds.

Koningin Beatrix hoorde op het balkon van het Amsterdamse Concertgebouw haar goede kennis, de Aga Khan, op het podium klagen over westerse onwetendheid. ,,Zelfs de meest ontwikkelde landen moeten hun jeugd beter onderwijzen'', zei de Aga Khan. ,,Het westen had de revolutie in Iran nodig om te leren dat er sjiieten bestaan. Het conflict in Afghanistan was nodig voor westerlingen om te begrijpen dat er in de islam ook wahabieten zijn. Onwetendheid daarover is hetzelfde als moslims niet zouden weten dat er verschil is tussen protestanten en katholieken. De westerse wereld moet beseffen dat de islam eenvijfde van de wereldbevolking omvat.''

De Aga Khan (koning van de koning), de 65-jarige Pakistaanse prins Karim, is de imam van de ismailitische beweging binnen de sjiitische islam. Zijn volgelingen beweren dat hij de 49ste directe afstammeling is van Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed. Volgens het sjiitische gedachtengoed is Ali de ware opvolger van de profeet. De soennieten denken daar anders over.

De Aga Khan vindt dat geen conflict waard. Hij hield zaterdag voor het Prins Claus Fonds een pleidooi voor pluralisme in de islam en de rest van de wereld. ,,Het onvermogen om pluralisme als fundamentele waarde te erkennen, is een belemmering van onze toekomst'', zei hij.

Buiten zijn geloofsgroep is de steenrijke Aga Khan vooral bekend als filantroop en als eigenaar van kostbare renpaarden. In beide rollen volgt hij het voorbeeld van zijn grootvader, die ooit ook president van de Volkerenbond was. Diezelfde grootvader werd legendarisch toen hij zijn gewicht in het openbaar met diamanten liet afwegen.

Dergelijk vertoon van weelde is van de huidige Aga Khan niet te verwachten.

Hij verdient kapitalen met zijn paarden, maar hij geeft dat geld even hard weer uit via zijn fondsen. Hij heeft een prijs voor islamitische architectuur ingesteld en hij geeft geld voor allerhande alledaagse noden in de islamitische wereld, zoals nu in Afghanistan.

Met zijn fondsen is hij min of meer een collega van prins Claus, wiens fonds afgelopen week zijn zesde verjaardag vierde. Het concert, waar de Aga Khan sprak, was onderdeel van die viering. Prins Claus zelf was nog te ziek om erbij te zijn, maar koningin Beatrix was er wel. Later op de avond nam zij met veel kusjes afscheid van de Aga Khan.

Op het concert had de nog altijd mysterieuze luitspeler Mehri Maftoen zullen verschijnen. Deze Afghaan uit de afgelegen streek Badaksjan won vorig jaar een prijs van 20000 euro van het Prins Claus Fonds. Geen Nederlander heeft hem ooit gezien en hijzelf heeft het geld van de prijs nog niet gezien. Het was te gevaarlijk om hem te bezoeken. Bijna een jaar na de toekenning van de prijs, zou hij zaterdag in Amsterdam optreden. Begin vorige week bleek hij al in de Afghaanse hoofdstad Kaboel te zijn, waar hij een paspoort kreeg. Maar plotseling dwong de gezondheid van zijn moeder hem terug te keren naar huis.

Voor Afghaanse musici in Europa, die hem op het concert vervingen, is Mehri Maftoen een even grote onbekende als voor Nederlanders. ,,Ik had nooit van hem gehoord, totdat ik vernam dat hij een Nederlandse prijs had gekregen'', zei de in Duitsland wonende zanger Abdoel Wahab Madadi, vroeger directeur van Radio Kaboel en schrijver van een standaardwerk over Afghaanse muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden