Plukdag leuk, maar schade boycot blijft

interview | Fruitteler: Het is dramatisch

Tuinders proberen op allerlei manieren de schade van de Russische boycot te beperken. Fruitteler Frits ter Hofstede uit Wijdenes (Noord-Holland) laat mensen voor een klein prijsje appels plukken uit zijn boomgaard. Rusland boycotte voor 11 miljard euro aan voedsel uit Europa, stelt Copa Cogeca, de Europese landbouwbond. De prijzen van groenten en fruit kelderden hierdoor met 50 procent. Dit brengt boeren in grote problemen.

Ter Hofstede: "De plukdagen waren leuk, maar zo effectief als een druppel op een gloeiende plaat. Ik kan er alleen het beste van maken en wachten op betere tijden. Op dit moment is het dramatisch. De prijzen dalen tot een absoluut dieptepunt door de boycot. Ik leverde niet veel rechtstreeks aan Rusland, maar kan mijn fruit nog steeds niet kwijt. Je moet het vanuit Europees oogpunt bekijken. Polen verkocht tot de boycot bijna al zijn producten aan Rusland. Dat proberen ze nu ook op de Europese markt te slijten waardoor overal een enorm overschot ontstaat."

"Als het heel goed gaat kosten mijn appels en peren een euro per kilo. Wanneer het wat minder is, gaan ze voor 50 tot 60 cent de kilo weg. Op dit moment krijg ik er 20 tot 30 cent voor. Tijdens de plukdag verkocht ik mijn fruit ook voor 50 tot 60 cent per kilo maar de hoeveelheid die ik dan kwijtraak stelt niet veel voor. In totaal teel ik misschien wel een miljoen kilo aan producten. Op een drukke plukdag nemen mensen ongeveer 20.000 kilo mee. Reken maar uit hoeveel dagen je dan moet organiseren."

"Er werd geadviseerd het fruit aan de boom te laten hangen en gewoon te laten weg rotten, dat zou het goedkoopst zijn. Teeltechnisch gezien vond ik dat geen goed idee. Het is slecht voor de bomen. De kans ontstaat dat er volgend jaar minder teruggroeit. Het plukken echter brengt zo veel kosten met zich mee, die verdienen we niet terug. Op elke kilo leg ik 15 tot 20 cent toe. De overige vruchten slaan we op in een koelhuis. Daar blijft het gelukkig wel houdbaar tot juli volgend jaar. Hopelijk is de boycot dan voorbij, want twee jaar lang dit soort prijzen overleven we niet."

"De boycot heeft niet alleen problemen opgeleverd. De plukdag was druk bezocht. Voor de bezoekers hadden we zeshonderd stukjes appeltaart, zelf gebakken. Dat was ook nog een hele klus. Op de dag zelf wist ik niet wat me over kwam. Ik schat dat er tussen de 1500 en 2000 mensen waren. Ze kwamen uit het hele land en zelfs uit België. Sommigen hebben geen idee hoe het eraan toe gaat bij de een fruitteler en hadden nog nooit een appelboom van dichtbij gezien. Dat kan ik me niet voorstellen. Ze denken dat we nog steeds met hoge ladders tegen een boom staan. Maar de gewassen zijn tegenwoordig zo laag dat we er gewoon langs lopen. Ook vergroot de plukdag de bewustwording van de Russische boycot bij de consument. Die weet nu gelukkig wat er speelt."

Zelf plukken kan nog

Zaterdag is iedereen welkom voor de laatste plukronde bij familiebedrijf J. en F. ter Hofstede aan de Lekerweg 14 in Wijdenes (N-H). In de boomgaard bij fruitteler Martin Duvekot in het Zeeuwse Walcheren is al veertig ton appels geplukt, maar er hangt nog genoeg. Tot en met 25 oktober kunnen zelfplukkers in de boomgaard terecht. De appels gaan voor 50 cent per kilo weg. Na deze plukdag verwacht de fruitteler dat de helft van zijn 80.000 kilo appels is geoogst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden