Pluimveesector vreest voor rampjaar na nieuwe uitbraken

Op een pluimveebedrijf met 10.000 dieren in het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep uitgebroken. Het is de derde uitbraak van de ziekte in Nederland. Beeld anp
Op een pluimveebedrijf met 10.000 dieren in het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep uitgebroken. Het is de derde uitbraak van de ziekte in Nederland.Beeld anp

Pluimveehouders houden hun hart vast nadat vandaag twee en mogelijk drie nieuwe gevallen van vogelgriep zijn ontdekt in Kamperveen, een geheel ander deel van Nederland dan de eerste twee. De schade voor de pluimveesector is volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) al opgelopen tot 100 miljoen euro, vooral door verlies van de exportmarkten.

redactie internet

De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker 300 miljoen euro.

Vandaag kwamen er drie bedrijven bij waar zeker of mogelijk vogelgriep heerst, in Kamperveen in het noorden van Overijssel, niet ver van Zwolle. Op één bedrijf is de ziekte vastgesteld, op een tweede gaat het waarschijnlijk om vogelgriep en een dichtbij liggend derde bedrijf wordt preventief geruimd. Het is nog niet duidelijk om welke variant het gaat, dat wordt later vandaag waarschijnlijk duidelijk.

Op een bedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar is vanochtend begonnen met de vergassing van 43.000 kippen. Hier gaat het om de variant H5N8, waar ook mensen die in direct en intensief contact hebben met besmet pluimvee mee besmet kunnen raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

Vorige week zaterdag werd het eerste geval van vogelgriep geconstateerd op een bedrijf met 150.000 legkippen in het Utrechtse Hekendorp. Ook daar ging het om H5N8, en dezelfde variant werd de afgelopen tijd ook in Duitsland en Groot-Brittannië geconstateerd.

"Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien. Dat is het hart van pluimveehoudend Nederland", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De Veluwe ligt tussen Kamperveen en de eerder besmette bedrijven in Utrecht en Zuid-Holland. Een groot deel van de 2300 pluimveehouders in ons land is daar gevestigd. Nederland telt in totaal ruim 100 miljoen kippen.

"Dan hebben we het minstens over 400 tot 500 miljoen euro aan schade voor de sector", aldus de branchevoorman. Oplaat schat de schade die tot nu toe door de vogelgriep is veroorzaakt op zo'n 100 miljoen euro.

In de schaderamingen gaat het vooral om schade als gevolg van het wegvallen van exportmarkten. Exporteurs kunnen geen pluimveevlees exporteren naar landen buiten de EU, omdat die automatisch drie maanden hun grenzen sluiten voor kippenvlees uit een land waar vogelgriep is ontdekt. Dat automatisme treedt in werking zodra een geval van vogelgriep wordt gemeld bij de World Animal Health Organisation.

Voor de kippenboeren bij wie de stal moet worden geruimd, bestaat een speciale vergoeding. Pluimveehouders betalen per kip een bepaalde premie aan een soort verzekeringsfonds. Bij de noodzaak tot ruiming kunnen de boeren aanspraak maken op een bedrag, waarmee zij weer nieuwe kippen kunnen kopen.

Het kabinet vindt het nog te voorbarig om te praten over schadevergoeding voor de pluimveebedrijven die getroffen zijn door vogelgriep. Eerst moet alle aandacht gericht worden op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte, zei vicepremier Lodewijk Asscher na de ministerraad.

Asscher begrijpt de zorgen van de pluimveesector. Maar "voor ons is het zaak alle maatregelen te nemen die nodig zijn vanuit het belang van de landbouw, maar ook van de volksgezondheid om te voorkomen dat zo'n virus zich verder kan verspreiden".

Een ruimingsploeg aan het werk op een kippenboerderij in Ter Aar, waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd. Beeld epa
Een ruimingsploeg aan het werk op een kippenboerderij in Ter Aar, waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden