Pluimveesector heeft voedselveiligheid en dierenwelzijn nog steeds niet op orde

Beeld Hollandse Hoogte / Bart Eijgenhuijsen

Toezichthouder NVWA ziet nog veel misstanden. Minister Schouten wil beterschap van de sector.

Dieren met onvoldoende voer en drinkwater, die kampen met zweren aan de poten en waarbij niet-toegestane soorten antibiotica is gebruikt: volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houden kippenvleesbedrijven zich onvoldoende aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. In drie rapporten over de pluimveevleesketen komt de NVWA tot de conclusie dat de naleving van wetten en regels regelmatig onvoldoende worden nageleefd en soms moedwillig overtreden. De NVWA spreekt van een ‘zorgelijk beeld’.

Minister Carola Schouten van landbouw heeft aangekondigd dat de NVWA strenger gaat optreden. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.

'Verziekt'

De Consumentenbond roept in een reactie de pluimveesector, de supermarkten en de politiek op voorgoed af te rekenen met de misstanden in de kippenvleesketen. Volgens de Consumentenbond geven de jongste rapporten van de NVWA “voor de zoveelste keer een schokkende inkijk in de misstanden in de pluimveesector”. De bond noemt de sector ‘verziekt’ en roept op tot een sanering. Daarbij ziet ze een rol voor de supermarkten, die het vlees in de schappen leggen, en voor de politiek die moet zorgen voor voldoende en onafhankelijk toezicht.

De pluimveesector zelf kan zich niet zo vinden in het NVWA-rapport. “Dit doet geen recht aan het hoge niveau van de sector en al zijn inspanningen steeds beter te worden”, stelt branche-organisatie Pluimned in een verklaring. “Het niveau van naleving van regels van de meeste bedrijven in de pluimveevleessector is goed. Door de behaalde resultaten en bewezen effectieve aanpak wordt Nederland, binnen en buiten de Europese Unie als gidsland gezien.’’ Volgens Pluimned kunnen de rapporten van de NVWA leiden tot “een onterecht negatief beeld”.

Rechter

De pluimveebedrijven kregen gisteren gelijk in een juridische procedure die ze eerder tegen de NVWA hadden aangespannen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde dat de NVWA ten onrechte sancties had opgelegd aan twaalf slachterijen. Bij controles daar was geconstateerd dat kippenkarkassen waren vervuild met mest en gal. Maar die vaststelling is volgens de rechter niet voldoende om te kunnen stellen dat bij deze slachterijen de hygiëneprotocollen niet in orde zijn.

De Consumentenbond spreekt naar aanleiding van de nieuwe rapporten van “fraude met bedorven vlees of stiekem toegevoegd water, met registratie van salmonella en met antibiotica én het stelselmatig overtreden van dierenwelzijnsregels”.

Pluimned wil met de NVWA in gesprek en “waar nodig nog meer verbeteringen” doorvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden