Pluim als draperie boven klimaatfilm

Documentaire 'This Changes Everything' geprojecteerd op kolencentrale. 'Klimaatstrijd zal de wereld beter maken.'

De organisatie had voor vijfhonderd klapstoeltjes gezorgd, maar dat was niet genoeg. De voorvertoning van Naomi Kleins klimaatfilm 'This Changes Everything' trok zaterdag wel duizend kijkers. Die kwamen overigens óók op de locatie af. De documentaire werd vertoond op de rug van de Amsterdamse Centrale Hemweg die voor een deel nog kolengestookt is en dus CO2 uitblaast. De pluim uit de schoorsteen zorgde voor een prachtige draperie net boven de projectie.

De Canadese journaliste en activiste Klein verdiept zich sinds 2009 in het milieu en klimaatverandering, en schreef daarover in 2014 een bestseller. De film is gebaseerd op dat boek en portretteert zeven gemeenschappen in de frontlinies van klimaatverandering. Het zijn vooral de arme bevolkingsgroepen in de wereld die de dupe zijn van de opwarming die door de rijke landen wordt veroorzaakt, wil Klein laten zien.

Zelf, geeft ze toe, had ze altijd een enorme hekel aan klimaatfilms met een doemscenario. Daarom heeft ze van 'This Changes Everything' een positieve film gemaakt. Als het om het klimaat gaat, is er wat haar betreft geen sprake van een crisis, 'maar van de beste kans die we ooit zullen krijgen'.

De klimaatstrijd kan de wereld beter maken, stelt ze. Het kan de democratie versterken, de ongelijkheid tegengaan, werkgelegenheid creëren en een einde maken aan de ratrace en consumptiedwang. De overheid moet in haar visie dan wel inzetten op regulering, op de versterking van publieke diensten en op herverdeling. Zonder een sterke sociale beweging zal het volgens Klein zover niet komen.

De documentaire komt in november in de bioscopen en filmzalen in roulatie, net vóór de Klimaattop in Parijs. Maar dezer weken mogen de medestanders van Klein al van haar film proeven, zoals de aanhang van Greenpeace en actiegroep FossielVrij zaterdagavond aan de Amsterdamse Petroleumweg. Haar boodschap dat de strijd tegen de klimaatverandering niet zwaar en zwart hoeft te zijn, kwam in ieder geval aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden