Ploumen wil geld terug van Benin

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Beeld ANP
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.Beeld ANP

Nederland stopt per direct met een omvangrijk waterprogramma in Benin nu blijkt dat op het ministerie van water vier miljoen euro aan Nederlands geld is verdwenen. Het waterproject in het Afrikaanse land is onder meer opgestart voor meer schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen. Hulporganisaties die zelfstandig in Benin opereren, krijgen nog wel Nederlands ontwikkelingsgeld.

Al in december kreeg de Nederlandse ambassade in hoofdstad Cotonou signalen over mogelijke fraude. De betalingen voor het waterproject zijn toen uit voorzorg al gestopt.

Nederland heeft sinds 2013 23 miljoen euro overgemaakt aan de regering van Benin voor het programma.

Daarvan is vier miljoen euro verdwenen naar net opgerichte bedrijfjes die niets met waterbeheer te maken hebben. Het is nog niet duidelijk op welk niveau binnen het ministerie er is gefraudeerd. "Dit kan ik niet laten gebeuren. Als blijkt dat overheidsinstanties zeer ernstig falen, moeten we ingrijpen", liet minister Lilianne Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) weten. "We zullen er alles aan doen om het frauduleus verkregen geld terug te krijgen." Totdat het Afrikaanse land onderzoek laat doen door een internationaal erkend bureau en de fraudeurs aanpakt, schort Nederland zijn hulp op.

Geen water
Volgens de woordvoerder is het daarbij onvermijdelijk dat de inwoners van Benin nu mogelijk langer moeten wachten op schoon drinkwater. "Natuurlijk raakt het mensen. Nederland wil Benin helpen met effectieve programma's. Als het ontwikkelingsgeld in de zakken komt van andere mensen, dan krijgt de bevolking ook geen water."

Door de fraudezaak komt er voorlopig ook een einde aan andere hulpprogramma's die Nederland samen het Afrikaanse land uitvoert, bijvoorbeeld voor meer voedselzekerheid, ondersteuning van aids- of hiv-patiënten en het voorkomen van kraamsterfte. Met die programma's was vorig jaar 22 miljoen euro gemoeid. De bedoeling was dat Nederland dit jaar nog een vergelijkbaar bedrag ter beschikking zou stellen aan de Beninese regering. Volgens een woordvoerder van Ploumen is daarvan nog slechts 'een fractie' uitbetaald.

Benin is niet het eerste land waarmee Nederland zijn ontwikkelingsrelatie opschort. In het voorjaar van 2014 besloot minister Ploumen om de hulp via de regering van Zuid-Soedan stop te zetten. "Kort daarvoor is daar een burgeroorlog uitgebroken en de regering van Zuid-Soedan heeft zich te weinig ingespannen om daar een einde aan te maken", vertelt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden