Ploumen streed vergeefs voor brede linkse beweging

Ploumens ster rees snel: vijf jaar na de overstap naar de PvdA was ze partijvoorzitter. ©ANP Beeld
Ploumens ster rees snel: vijf jaar na de overstap naar de PvdA was ze partijvoorzitter. ©ANP

Het kon geen geheim zijn welke kant de 49-jarige Lilianne Ploumen met de Partij van de Arbeid op wilde. In haar toespraak ter ere van het 65-jarig bestaan van de partij, afgelopen voorjaar, gebruikte ze maar liefst dertien keer het woord 'breed'. Ze droomde van een brede linkse beweging, die "niet naar binnen gekeerd en geïsoleerd politiek bedrijft." Van haar gedroomde linkse samenwerking is echter niet veel terecht gekomen.

Romana Abels

Ploumens droom houdt misschien verband met haar eigen verleden: zelf was ze lid van GroenLinks, voor ze in 2002 bij de PvdA terecht kwam. Ze stapte over omdat ze de PvdA pragmatischer vond, een partij die dichter bij de mensen staat. Haar ster rees snel.

Morgen is het precies vier jaar geleden dat ze voorzitter van die partij werd. Dat werd ze niet zonder slag of stoot. Op het partijcongres waren zes stemrondes nodig voor Ploumen met een krappe meerderheid won van partijcoryfee Jan Pronk. "Jan is een goede politicus, maar geen goede voorzitter. Ik wel", hield Ploumen de partijleden voor.

In haar eerste toespraak als voorzitter gaf Ploumen de koers aan die de PvdA volgens haar moest volgen: 'linksaf!'. Ook was ze een groot voorstander van meer interne democratie: de leden moesten hun stem 'terugkrijgen'. Toen Job Cohen klaarstond om Wouter Bos op te volgen, deed Ploumen een oproep uitgaan waarin tegenkandidaten werden gevraagd. Niet om Cohen ('een prima kandidaat') een hak te zetten, maar omdat democratie boven alles gaat.

De in Maastricht geboren Ploumen is dochter van een melkboer en werkte voor 2006 in de non-profitsector. Ze was onder meer directeur van Mama Cash, een fonds dat vrouwenprojecten ondersteunt. Later werd ze lid van de raad van bestuur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Ze heeft twee kinderen in de puberleeftijd. Ze pleitte ooit voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden