Ploumen pleit voor 'leefbaar loon'

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens de opening van de internationale Economieweek begin november. Beeld anp
Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens de opening van de internationale Economieweek begin november.Beeld anp

Je kunt er moeilijk tegen zijn, maar het komt in de praktijk amper van de grond: een 'leefbaar loon' voor arbeiders in lagelonenlanden, dat genoeg is voor basisbehoeften als voedzaam eten, onderwijs en medische hulp. Minister Ploumen probeert het onderwerp op de internationale agenda te krijgen.

Fleur de Weerd

Vandaag organiseert de minister van buitenlandse handel met haar Duitse collega's een conferentie in Berlijn. Daarna wil ze het onderwerp bepleiten bij de EU, de internationale arbeidsorganisatie ILO, de organisatie voor economische samenwerking Oeso, de VN en de Wereldhandelsorganisatie.

Een leefbaar loon is in de meeste productielanden in Azië nog een utopie. Als er al een minimumloon bestaat, is dat meestal niet genoeg om een gezin van bijvoorbeeld een naaister mee te onderhouden.

Het is niet voor het eerst dat er over het onderwerp wordt gepraat. Waarom denkt Ploumen dat dit nu ineens kans van slagen heeft? Omdat er de afgelopen tijd veel is veranderd, aldus de minister. Er is een fabriek ingestort in Bangladesh; dat heeft de wereld laten inzien dat het zo niet langer kan. Consumenten weten steeds meer over onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden van werknemers in lagelonenlanden en ook bedrijven willen veranderen. Ploumen: "Moderne ondernemers vinden het normaal om fatsoenlijke lonen te betalen en de arbeidsomstandigheden goed te regelen. Maar er zijn ook praktische redenen. Wie misstanden accepteert, riskeert in het internettijdperk grote reputatieschade."

Op de conferentie zijn regeringsvertegenwoordigers uit onder meer Nederland, Duitsland en Bangladesh, en hoogleraren, bedrijven en vakbonden uit zowel Europa als Azië aanwezig. Er zijn kledingbedrijven, zoals H&M, Primark, Adidas, G-Star, C&A, maar ook ketens als Ikea en Lidl. Er zal vooral worden gepraat over de textielindustrie, maar de minister wil ook het leefbare loon in andere sectoren aankaarten, zoals bij boeren.

De minister hoopt dat er op de conferentie een actieplan wordt opgesteld om een leefbaar loon mogelijk te maken. Maar dit is nog niet zo gemakkelijk. Er is namelijk niet één formule om een leefbaar loon voor een land uit te rekenen. En als alle partijen het hierover al eens worden, dan is er nog de vraag hoe het moet worden ingevoerd. Het is nog nooit gedaan. Wie gaat bijvoorbeeld de loonsverhoging betalen: consumenten die kleding kopen, bedrijven die kleding bestellen of de fabriekseigenaren zelf?

Daarnaast zitten fabrikanten in lagelonenlanden niet altijd te wachten op een leefbaar loon. De westerse bedrijven die naar Azië komen, doen dit omdat het er zo goedkoop is. "Als wij de lonen verhogen, gaan onze klanten massaal naar Afrika", zeggen bijvoorbeeld fabriekseigenaren in Bangladesh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden