Ploumen haalt neus op voor mensenrechten Cuba

PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft gelijk: het aankaarten van mensenrechten is een farce. Dat geldt zeker voor de missie naar Cuba, betoogt Kees van Kortenhof.

Minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) leidt volgende week een handelsmissie naar Cuba. Ondanks de verwachting dat de herstelde diplomatieke contacten tussen VS en Cuba zouden leiden tot meer politieke vrijheid, blijkt uit mensenrechtenrapportages dat de politieke vervolging in dit land in 2015 toenam. In januari van dat jaar werden 178 personen vanwege hun politieke dissidentie gearresteerd, in december ging het om 930 aanhoudingen.

Uit de schaarse informatie van haar ministerie blijkt dat de minister behalve bedrijven, een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen bijwoont en een clinic die de Feyenoord Academy verzorgt voor sportcoaches en jeugd in Havana.

Negeren

Geen enkele mensenrechtengroep wordt genoemd of dissidente vakbondsgroeperingen die de minister zouden kunnen informeren over het totaal gebrek aan vakbondsvrijheid in Cuba waar ook toekomstige Nederlandse investeerders mee te maken krijgen. PvdA-Kamerlid Jan Vos krijgt zo alsnog gelijk toen hij in Trouw (30 december) zei dat het aankaarten van mensenrechten is verworden tot een farce 'een aflaat om maar op handelsmissies te blijven gaan'.

Het maatschappelijk middenveld in Cuba wordt door de minister genegeerd. Juist op een moment dat een krachtige mensenrechtengroep als de Damas de Blanco een steun in de rug hard nodig heeft. Al veertig zondagen achtereen worden deze vrouwen tijdens hun stille tocht voor mensenrechten door de politieke politie van Cuba beledigd, geslagen en gearresteerd.

Op 1 januari werden hun woningen omsingeld door de Cubaanse geheime dienst om te verhinderen dat de Damas de Blanco aanwezig zouden zijn bij de viering van de Internationale Dag van de Vrede in de kathedraal van Havana.

Steun is er evenmin voor dissidente bloggers en journalisten. In een mensenrechtennotitie van dit kabinet werd nog uitvoerig stilgestaan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid. 'Het potentieel van het internet moet verder worden benut voor mensenrechten', is in de nota te lezen. Maar Yoani Sánchez, de redacteur van de enige kritische internetkrant in Cuba zal tevergeefs wachten op een bezoek van de Nederlandse minister.

Dissidenten

Ploumen zou een voorbeeld kunnen nemen aan de hoogste Amerikaanse onderhandelaar bij de besprekingen met Cuba, Roberta Jakobson. Zij sprak met de vertegenwoordigers van het regime maar trok ook enkele uren uit om te spreken met de redactie van de internetkrant 14ymedio. President Obama zelf is ook duidelijk. Hij is bereid om dit jaar naar Cuba te gaan, mits hij er 'met iedereen kan spreken', dus ook met de dissidenten, c.q. de democratische oppositie. Publieke contacten mogen zich niet beperken tot een niet-gekozen militaire elite die al 56 jaar in Cuba aan de macht is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden