INTERVIEW

Ploumen breekt bezoek aan Marokko af: 'We hebben onze zorgen geuit over de rechtsstaat'

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) heeft haar bezoek aan Marokko afgebroken, omdat zij niet werd toegelaten tot de Rif.Beeld ANP

PvdA-politici Lilianne Ploumen en Kati Piri wilden zien hoe het gaat in de Rif, waar bewoners vorig jaar massaal de straat op gingen voor gelijke rechten. Maar juist dat gebied mogen zij niet in. Daarom breken zij hun bezoek aan Marokko af, vertelt Tweede Kamerlid Ploumen.

Waarom mag u de Rif niet in?

“Dat weten we niet. We kregen te horen dat de lokale autoriteiten in de stad Al Hoceima niet willen dat we komen. Wij wilden onze solidariteit betuigen en de situatie in de Rif met eigen ogen zien. Wij zouden daar praten met familieleden van de protestleiders, onder wie die van Nasser Zefzafi, die nu in Casablanca terechtstaat. Wij ontmoetten de familie Zefzafi maandag al in de rechtbank, maar we zouden hen nog eens spreken in huiselijke kring. Ons bezoek hebben we enige tijd geleden aangekondigd en we zijn ook transparant geweest over dit onderdeel. Omdat we niet naar Al Hoceima mogen, hebben we onze bezoeken aan de steden Melilla en Nador ook afgezegd.”

Waarom bezocht u de Rif?

“Veel Nederlandse Marokkanen maken zich zorgen. En Kati Piri, die in het Europees Parlement zit, signaleert dat daar te weinig aandacht is voor de Rif. Er gaat wel Europees geld naar Marokko. Het is niet ongebruikelijk om met autoriteiten af te spreken dat Europese middelen met prioriteit naar een bepaald gebied moeten gaan, zoals de Rif. Het feit dat daar sociaaleconomische problemen zijn, betwist niemand.”

Volgens mensenrechtenorganisaties worden Riffijnen onderdrukt. U sprak met de minister van justitie. Heeft u het daar ook over gehad?

“Recent schreef Amnesty International dat de persvrijheid en de rechtsstaat onder druk staan in Marokko. Wij hebben tegen de minister onze zorgen daarover uitgesproken. In de Rif was een klein deel van de protesten niet vreedzaam. Toch zitten nog meer dan driehonderd mensen vast. Wij hebben benadrukt dat de processen moeten verlopen conform de regels die voor elke rechtsstaat gelden.”

Was u te kritisch, en mag u daarom de Rif niet in?

“Dat denk ik niet. We hadden een lang gesprek met de minister, en het bericht dat we niet naar Al Hoceima mochten, kwam rond dezelfde tijd. Ik wil verder niet speculeren over mogelijke redenen.”

Wat zult u de Tweede Kamer berichten als u terug bent? Heeft u zich wel voldoende een beeld kunnen vormen van de Rif, ondanks dat u er niet heen mocht?

“Ik had het gebied graag met eigen ogen gezien. Maar we hebben de situatie van verschillende kanten toegelicht gekregen: van de autoriteiten en van familieleden van de protestleiders. En we hebben het proces bij kunnen wonen.

"Kati Piri zal in het Europees Parlement toelichten dat de Rif alle aandacht verdient en dat we de zorgen van Amnesty International delen. Ik zal de Nederlandse regering oproepen om dit onderwerp te blijven aankaarten in Europa. Want daar staat het te weinig op de agenda.”

Dan zou je kunnen zeggen dat dit incident een blessing in disguise was. Alle media bellen u.

“Nee, dat vind ik niet. Ik was veel liever wel naar de Rif gegaan, en ik ben ervan overtuigd dat ons bezoek dan ook in de belangstelling had gestaan.”

Lees ook:

Sinds vorig jaar zomer is het onrustig in de Rif.  Eind maart werd de Nederlander  Mahmoud Belhaj in Tanger opgepakt. Hij was ervan overtuigd dat dat kwam omdat hij op een kliklijst staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden