Sofie Govaert

ColumnSofie Govaert

Plotseling vraagt de GGD of we het nog een beetje uithouden samen

Sofie Govaert uit Breda zit met haar gezin in thuisisolatie nadat alle vier gezinsleden zijn getroffen door corona. Ze beschrijft voor Trouw wat ze meemaakt.

Ik gil naar mijn man dat ie zich snel moet temperaturen. De GGD belt. Elke dag nemen ze contact op om onze klachten en temperatuur op te nemen. In het begin vergat ik dat en moest ik dat, met die mensen aan de telefoon, nog snel voor elkaar krijgen. Rennend door het huis met een thermometer en ontsmettingsmiddel gaf ik de temperaturen en onze klachten door.

Na een paar dagen zit de routine erin. Op dag zeven stellen ze een nieuwe, verrassende vraag: of we het nog een beetje uit houden met elkaar. Best sympathiek, maar ik vind hem moeilijk te beantwoorden. Ik heb het idee dat wij niet zoveel last hebben van het thuisblijven, maar vooral van het virus zelf dat ons telkens weer om de beurt te pakken neemt. Mijn man en ik zetten samen alle zeilen bij om het huishouden geregeld te krijgen en onze plannen van het begin van de week, toen we ons beter voelden, om de zolder op te ruimen, zijn nu verder weg dan ooit. Ik weet niet of mijn uitgebreide antwoord in het systeem komt of dat het meer een pro forma-vraag is van de GGD-huispsycholoog.

Uiteindelijk bedenk ik me dat de GGD zwaar overbelast is en maak ik snel een einde aan mijn bespiegelingen. Het is best een vreemde gewaarwording om elke dag gebeld te worden door een officiële instantie. De medewerkers zijn supervriendelijk. Zouden wij een Stockholmsyndroom aan het ontwikkelen zijn? De vraag: ‘Heeft de GGD al gebeld?’ is bij ons inmiddels zo ingeburgerd dat we dit gaan missen als we straks niet meer in quarantaine zijn.

Om de GGD nu onze gijzelnemers te noemen gaat wat ver. Ondertussen kom ik erachter dat ik de hele week nodeloos het huis gereinigd heb volgens GGD-instructies. Met vier besmette personen in één huis had ik me de moeite kunnen besparen. Toch gaf mij het dagelijks poetsen van de wc’s en deurklinken wel een gevoel van autonomie tegen het virus, dus ook dat zal ik, vreemd genoeg, gaan missen.

Lees ook:

Bij onze voordeur is een heus coronacafé ontstaan.

In thuisisolatie, 's nachts begint het piekeren 

Wie doet nou de boodschappen? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden