Plotseling praten Peking en Taipei weer met elkaar

Ze erkennen elkaar niet als staatshoofd, maar de leiders van China en Taiwan schudden elkaar zaterdag voor het eerst in 66 jaar de hand. Een historisch moment, maar waarom nu?

President zullen ze elkaar niet noemen. Het wordt 'meneer Xi' en 'meneer Ma', zo melden Chinese staatsmedia. Zo wordt voorkomen dat het lijkt alsof beide leiders elkaar erkennen als staatshoofd. Voor het eerst in 66 jaar schudden de hoogste leiders uit China en Taiwan elkaar komende zaterdag de hand. Een handtekening onder een nieuwe overeenkomst of slotverklaring komt er niet. Maar de ontmoeting, enkele maanden voor Taiwan in januari een nieuwe president kiest, is al historisch genoeg.

Het nieuws komt totaal onverwacht. Sinds beide regeringen in 1949 uit elkaar gingen tijdens een jarenlange burgeroorlog beschouwt China Taiwan als een afvallige provincie. Pas eind jaren tachtig volgde voorzichtige toenadering, een periode die onder de huidige Taiwanese president Ma Ying-jeou een hoogtepunt bereikte. Sinds Ma in 2008 aan de macht kwam, is de relatie tussen Peking en Taipei sterk verbeterd. De handel is meer dan verdubbeld en meer dan 10 miljoen Chinese toeristen bezochten het eiland.

Maar de snelle economische toenadering gaf Taiwanezen ook de kans de verschillen met China te ervaren. Dat heeft hen huiverig gemaakt, blijkt uit de peilingen voor de verkiezingen. Daarin zal de nationalistische Kuomintang (KMT), de regeringspartij van president Ma, hoogstwaarschijnlijk verliezen van de progressieve Democratische Volkspartij (DPP), de oppositiepartij die veel minder toenadering tot China zoekt.

De angst voor intensievere politieke banden met China wordt gevoed door Pekings optreden in Hongkong, waar de hoop op meer democratie en zelfstandigheid recent grondig werd weggenomen. De Taiwanezen vrezen net als Hongkong onder het 'Een land, twee systemen'-systeem van Peking te worden ingelijfd.

Aan Chinese kant is er weinig begrip voor de Taiwanese zorgen. Een grote meerderheid van de bevolking staat vierkant achter het 'Een-China beleid' van de regering.

Ook Caixin, een van China's meest onafhankelijke en kritische weekbladen, schreef gisteren te hopen dat Taiwans volgende regering niet alle bereikte resultaten op het spel zet. Het blad prijst president Xi Jinping en zijn Taiwanese collega voor de moed een punt achter de burgeroorlog te zetten en het 'heikele vraagstuk' niet te blijven doorschuiven naar volgende generaties.

Toch is ook het Chinese publiek verward over de timing van het diner tussen Ma en Xi komend weekend. Op sociale media vraagt men zich af waarom de ontmoeting plaatsvindt terwijl president Ma bijna opstapt; zijn tweede termijn zit er vrijwel op. Dat is toch geen tijd voor een belangrijke beleidswijziging? Een ontmoeting tussen Xi en DPP-kandidaat Tsai Ying-wen, favoriet bij de aanstaande verkiezingen, zou pas echt nieuws zijn. Tsai veroordeelde gisteren de "overhaaste en chaotische" manier van bekendmaking en noemde het "schadelijk voor de democratie van Taiwan".

De Chinese president Xi houdt ondertussen zijn kaarten voor zich. De pro-Chinese Ma vraagt al jaren om een onderonsje. Vorig jaar tijdens een Apec-top (Asia-Pacific Economic Cooperation) werd dat verzoek nog afgewezen. Nu komt het er op de valreep van Ma's presidentschap toch nog van.

Analisten vermoeden dat Xi met de ontmoeting de KMT, de nationalistische regeringspartij van Ma, een duwtje in de rug wil geven. Door de KMT te presenteren als de partij die zaken met China kan doen en impliciet ook als enige een oorlog in de Straat van Taiwan kan voorkomen, moet anti-herenigingspartij DPP een minder competente regeringspartij lijken.

Weinig mensen geloven echter dat Xi's ontmoeting met de impopulaire Ma het door China gewenste effect zal hebben. Taiwanese demonstranten buiten het parlementsgebouw dachten er gisteren in ieder geval anders over. Ze riepen president Ma op om gelijk maar helemaal weg te blijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden