Plotseling een bos krullen, en dat zonder een bezoek aan de kapper

Kan een vrouw spontaan krullen in het haar krijgen, vraagt een lezeres zich af.

"Als je haar gaat krullen, heb je de liefde van je leven gevonden", oppert een vrouw op een internetforum. Enkele vrouwen bespreken hoe het kan dat een van hen plotseling krullen heeft gekregen, zonder een bezoek aan de kapper. Ook een lezeres van Trouw heeft haar steile haar ingeruild voor krullen, zomaar. Ze hoefde er niets voor te doen. Binnen een paar maanden heeft ze een bos krullen op het hoofd gekregen en ze vraagt zich af hoe dat komt.

De Haar Stichting krijgt eigenlijk nooit vragen over haar dat plotsklaps begint te krullen. Vaak gaan de vragen over haaruitval, overbeharing, te vet of te droog haar. Spontane krullen zijn dan ook relatief onschuldige haarproblemen. Wel kennen ze een aantal dermatologen die het antwoord moeten kunnen formuleren. Want er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een krullende bos.

Haarspecialist bij het Hair Science Institute, drs. Coen Gho, maakt plotselinge krullen niet vaak mee. Wel weet hij van een vrouw met krullen die uit een warm land naar Nederland kwam en plotseling steil haar kreeg. "De krullen verdwenen, dus klimaatverandering kan een oorzaak zijn."

De krullen worden gemaakt door de zwavelbruggen in het haar. Deze zwavelbruggen zijn verbindingen in het haar die de golfslag geven. Bij permanenten worden deze zwavelbruggen in een andere stand gebracht waardoor de krul ontstaat. Emiel Verdonschot van de Intermedica Haarkliniek in Geldermalsen weet dat natuurlijke spontane krullen bij vrouwen het resultaat zijn van te veel kappersbezoeken. Een andere oorzaak zoekt hij in de verandering van de dikte van het haar. "Als je dunne haren hebt en ze worden door haarmedicijnen weer dikker kan de krul terugkomen. Maar spontane krullen krijg je niet van haarmedicijnen."

Of een haar steil wordt of een krullend leven gaat leiden wordt fundamenteel bepaald in het haarzakje. Als door omstandigheden de hoofdhuid, waarin het haarzakje zich bevindt, verandert heeft dit invloed op het haar. Volgens de arts Coen Gho, gespecialiseerd in hoofd-, huid- en haarziekten, zijn daar verschillende oorzaken voor zoals chemotherapie, bestralingen, littekens en de puberteit. Ook de groeisnelheid van het haar is van belang. Haar dat snel groeit is meestal steil en langzaam haar heeft krullen. Dus mocht je haar ineens langzamer gaan groeien dan kunnen krullen ontstaan.

Maar ineens een hoofd met kroeshaar krijgen zit er vaak niet in, stelt Gho. "Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen. Dit gebeurt in de vroege jeugd bij baby's of in de puberteit. Bij vrouwen op oudere leeftijd komt het door hormoonveranderingen."

Het ligt bij onze brievenschrijfster (45) waarschijnlijk aan de hormonen aangezien het haar van de lezeres niet ineens sneller is gaan groeien, ze komt niet uit warme streken en haar laatste permanent is dertig jaar geleden gezet. Ook is ze al twintig jaar gelukkig met de liefde van haar leven.

Ook een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden