Philippe Gilbert op de Col de Portet-d'Aspet, waar hem Het Muurtje wacht. Beeld AFP

Column

Plots zit 'ie daar, den Phil op het gewraakte muurtje

Aiaiaiaiai. In de verte zoemt een mug, in de wieg reutelt een baby, op de achtergrond bromt het zachte commentaar op de Belg. Plots doorbreekt een hoge gil de lome warmte die de woonkamer omsluiert.

Uit mijn eigen keel. Erna is het stil. Net iets te lang. Na de aiaiaiaiai van de toch vaak stoïcijnse De Cauwer & Wuyts zwijgen zij ook, nadat het achterwiel van Gilbert begon te zwieperen, hij de controle over zijn carbon verloor, en een ongelukkig betonmuurtje hem in één keer de diepte in kieperde. Daarachter, donkere bomen. Hoe diep is dat ravijn? Hoe ver is den Phil gevallen?

Iemand appt, 'Casartelli'. Verder niets. Inderdaad: 1995, die bebloede voorpagina van De Telegraaf - die moeder op de camping kocht 'omdat we nu eenmaal met vakantie waren'. Casartelli, doodgeklapt tegen een betonnen muurtje in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet.

Precies over datzelfde muurtje dook deze Waalse vedette de duisternis in. Of is het slechts het struikgewas? We weten het niet.

Een beetje dizzy

De regie weet ook even niet wat te doen. Die toont wijselijk geen herhaling van de crash. In plaats daarvan slordig geschoten beelden van het peloton, tien minuten erachter, lachende renners. Achtervolgers zoeven langs de bocht waar Phils fiets eenzaam ligt. Zalig zijn de onwetenden.

Dan - plots - daar zit 'ie! Den Phil. Op dat gewraakte muurtje. Nog een beetje dizzy, de knie vol bloed, maar hij grijpt al naar z'n fiets. Stapt hij op? Niet? Nee toch?, klinkt het verbaasd in de huiskamer. Natuurlijk. Dat is koers.

Even later wordt hij ingelopen door een verraste Hayman, Phil haalt de schouders maar op. Weer later wint ploeggenoot Alaphilippe. En vervagen die ijzingwekkende minuten-zonder-gevolg in de tijd.

In Ongeschoren Benen schrijven fietsminnende Trouw-redacteuren Joris Belgers, Niels Markus en Koos Schwartz vanaf de bank over tourgerelateerde randzaken.

Hier leest u meer nieuws en achtergronden over de Tour de France.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden