Plots lust printer geen vreemde inkt meer

inktpatronen | Printerfabrikant HP zorgt er via een online update voor dat zijn printers niet meer werken met inkt van andere merken. Mag HP dat doen?

Mag een bedrijf onaangekondigd via internet wijzigingen aanbrengen in een product (een printer) waardoor dat product, dat al gekocht is, soms niet meer werkt? Die vraag doemt op nu Hewlett Packard (HP), fabrikant van printers en inktpatronen, in sommige van zijn printers software heeft geïnstalleerd die maakt dat de apparaten opeens niet meer werken op inktpatronen van andere merken. Verkopers van die merken denken dat HP de regels overtreedt en de Consumentenbond vermoedt dat ook.

De kwestie speelt in Nederland sindskort. Leveranciers van inktpatronen, zoals Inktweb.nl en 123inkt.nl, kregen klachten van klanten. Hun HP-printers werkten niet meer; ze kregen de melding dat er een 'technische storing' was. Snel rees het vermoeden dat er iets anders speelde: een aanpassing van de software door HP via een online update. Door die aanpassing accepteerden de printers in kwestie geen inktpatronen meer van andere merken.

HP heeft bevestigd dat er zo'n aanpassing is geweest. De aanpassing heeft betrekking op drie productseries (HP OfficeJet, OfficeJet Pro en OfficeJet Pro X), die elk meerdere types kennen. Volgens een HP-zegsman gaat het om apparaten 'voor de zakelijke markt'.

HP stelt in een verklaring dat het 'deze veiligheidsaanpassing' heeft gedaan 'om onze innovaties en intellectueel eigendom te beschermen'. De betrokken apparaten werken wel op hervulbare patronen die zijn voorzien van een HP-veiligheidschip, aldus de verklaring. 'Maar op andere cartridges werken ze 'mogelijkerwijs niet'.

Volgens de verklaring is de aanpassing 'in veel gevallen voorgeprogrammeerd'. Dat wil zeggen dat de printers waren voorzien van software die ervoor zorgt dat de apparaten in een later stadium niet meer zouden werken op patronen van andere merken. 'In sommige gevallen' werd de bestaande programmatuur van printers aangepast, aldus de verklaring. Het gevolg was hetzelfde: de printers deden het niet meer op patronen van andere merken.

Fabrikanten als Hewlett Packard verdienen hun geld niet zo zeer met hun printers, maar vooral met accessoires als inktpatronen en papier. Die patronen worden ook door anderen op de markt gebracht en zijn dan veel goedkoper.

Om die concurrentie te pareren, benadrukken de HP's van deze wereld dat hun printers beter werken met inktpatronen van het eigen merk. Of ze stellen soms (ten onrechte, red.) dat de garantie op hun printers niet geldt als klanten inktpatronen gebruiken van een ander merk.

De stap die HP nu heeft genomen - niet alleen in Nederland overigens - gaat verder. Al verkochte HP-printers werken immers niet meer op inktpatronen die vroeger wel in zo'n apparaat functioneerden. Mag HP zoiets doen?

"Dat lijkt me niet", zegt Gijs Tanis, werkzaam bij de klantenservice van Inktweb.nl. "Ze voeren een blokkade in op een product dat niet van hen is." Inktweb.nl zegt 'enkele tientallen klachten' van klanten te hebben gekregen.

"Alleen al onder onze klanten zijn er duizenden gedupeerden", zegt Daan de Weerd van de klantenservice van 123inkt.nl. Volgens hem treft de aanpassing niet alleen de zakelijke markt, maar ook de gebruikers van huis-, tuin- en keukenprinters.

Of HP met de aanpassing buiten zijn boekje gaat, zegt De Weerd niet te weten. "Ik vermoed van wel. Wij gaan het uitzoeken." Aan een oplossing wordt ook gewerkt, zegt hij. "We zijn bezig met een leverancier die een chip maakt die de aanpassing van HP omzeilt."

De Consumentenbond zegt 'weinig klachten' te hebben ontvangen over de handelwijze van HP. "Maar volgens ons mag dit niet. Printers die mensen al in huis hebben, werkten eerst wel en nu niet meer. Ze hebben die printers dus ondeugdelijk gemaakt en klanten niet gewaarschuwd. Wij houden het in de gaten en als we meer klachten krijgen, kijken we wat we gaan doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden