Plots is onafhankelijkheid de inzet van de verkiezingen

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE BINNENLAND

De verkiezingen op Curaçao van 28 april lijken in het thema te komen staan van de band met Nederland. De politieke partij MFK van Gerrit Schotte zet na de inval bij de partijleider deze week in op volledige onafhankelijkheid van Nederland. Op dit moment is Curaçao nog een 'autonoom' land binnen het koninkrijk, dat echter kan ingrijpen als het bestuur op het eiland faalt.

Dat gebeurde vorige week toen minister Plasterk van koninkrijksrelaties regering en parlement van Curaçao opzijzette en de organisatie in handen gaf van de onafhankelijke gouverneur. Hij verweet de interim-regering van Schotte 'niet-integer handelen'.

Los daarvan viel justitie deze week de woning van Schotte en oud-minister Charles Cooper binnen. Zij worden ervan verdacht dat ze de vorige 'schone coalitie' ten val hebben gebracht door politici 150.000 dollar te bieden als zij hun steun aan die regering introkken. Dat zou volgens lokale media bijvoorbeeld gebeurd zijn bij Statenlid Sherwin Leonora van de Pueblo Soberano die inderdaad zijn steun introk. Hijzelf ontkent dat hij dit voor geld heeft gedaan.

Schotte sprak tijdens de inval in zijn woning een emotioneel geluidsfragment in dat hij vervolgens per WhatsApp onder de bevolking verspreidde. Daarin stelt hij dat de inval bewijst dat Nederland het als kolonisator nog steeds te zeggen heeft op het eiland en dat de makamba's (een scheldwoord voor Nederlandse uitbuiters) ook het justitieel apparaat beheersen. Hij zei niet te rusten voordat hij 'ze allemaal een oneway-ticket heeft gegeven met die blauwe vogel': het toestel van de KLM. 'We zijn een kolonie. Mijn volk: open de ogen. Alsjeblieft, open jullie ogen', aldus Schotte.

De MFK is altijd wel zeer kritisch geweest over de rol van Nederland binnen het koninkrijk, maar nooit sprak Schotte zich uit voor volledige onafhankelijkheid. Ook MFK-Statenlid Jacinta Constantia, die onlangs nog achter tralies zat omdat zij een mede-Statenlid had aangevallen, heeft zich gisteren uitgesproken vóór totale onafhankelijkheid.

Die boodschap sluit goed aan bij de belevingswereld van de MFK-achterban. Zijn kiezers bevinden zich voornamelijk in de slechte buitenwijken van Willemstad en in het buitengebied. Schotte geeft hun veel persoonlijke aandacht.

Maar de nationalistische toon kan ook een breder publiek aanspreken. Bij de vorige verkiezingen verloor Gerrit Schotte maar nipt en werd hij met een verschil van honderden stemmen de tweede partij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden