Ploegarts Rijckaert controleerde voor Vlaamse dopingcommissie

Van onze sportredactie AMSTERDAM - De lijfarts van de Franse wielrenner Richard Virenque heeft gisteren bevestigd dat de kopman van de aangeklaagde Festina-ploeg verboden middelen heeft gebruikt. Virenque rekende zichzelf zaterdag, tot tranen geroerd, nog tot de 'onschuldige renners'.

De Zwitserse sportarts Daniel Blanc deed zijn bekentenis op de Zwitserse televisie. Volgens Blanc is ook Virenque uit 'medische overwegingen' gedeeltelijk met verboden preparaten behandeld. “Met een gerichte medische begeleiding van topsporters helpen de sportartsen de renners om bijvoorbeeld de marteling van de Tour gezond door te komen.”

Virenque en zijn ploeggenoten moeten zich vandaag op het hoofdkantoor van de Festina-ploeg bij Lyon melden. De gerechtelijke politie van Lille wil alle renners en de technische staf verhoren over het dopingschandaal. De renners hebben wel de garantie gekregen dat ze niet gearresteerd zullen worden. De Zwitsers Dufaux, Zülle en Meier zouden anders hun vaderland niet hebben verlaten.

Op 8 juli is het hoofdkantoor van Festina onderzocht door de politie. Technisch manager Michel Gros sprak geruchten tegen dat in het kantoor verboden middelen zijn gevonden. De politie stuitte op achttien flesjes met onbekende middelen. Volgens Gros gaat het om vitaminepreparaten en herstelmiddelen.

Festina-ploegarts Eric Rijckaert heeft bekend een dubbelrol te hebben gespeeld. Voor de Belgische tv gaf Rijckaert toe dat hij ook nog eens controlearts voor de dopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap was. Hij controleerde daarbij ook wielrenners. Rijckaert, in voorlopige hechtenis vanwege zijn aandeel in het dopingschandaal, stond op een lijst van tachtig controledokters. Hij verrichtte tenminste twintig dopingonderzoeken per jaar, onder meer in het wielrennen.

Minister Demeester, in de Vlaamse regering verantwoordelijk voor de volksgezondheid, reageerde verrast. “Ik heb Rijckaert nu met onmiddellijke ingang geschorst. Preventief. De controles die hij heeft uitgevoerd zullen op hun geloofwaardigheid worden nagegaan.” Het lijkt de minister verstandig dat in de toekomst de betreffende controleartsen voortaan niet meer uit de sportwereld voortkomen.

Verzorger Willy Voet, wiens auto vol verboden middelen de affaire aan het rollen bracht, voelt zich diep gekwetst door de renners. In de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt zijn advocaat dat Virenque en zijn collega's hem hebben laten vallen als een baksteen. “Hij heeft met de renners lief en leed gedeeld. Hij was een toeverlaat, iemand die zeer dicht bij hen stond, bijna als vader. Voor hem komt het hard aan dat niemand nu nog naar hem omkijkt”, verklaart zijn raadsman. Voet is wel opgelucht dat het dopingschandaal eindelijk naar buiten is gekomen. Zijn advocaat:“Hij voelt zich verlost van een zware last en is gerustgesteld dat het gerecht nu op de hoogte is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden