Ploeg van Goedkoop niet groots

ROTTERDAM - De volleybalwereld is een geordende wereld. Nu de clubcompetities afgelopen zijn, krijgt het internationale programma weer alle ruimte. Afgelopen weekeinde begon het Nederlands team aan een nieuwe reeks wedstrijden en toernooien die tot in oktober zal voortduren.

Gisteren was de eerste wedstrijd op eigen bodem. België was de tegenstander. Het was al de derde onderlinge ontmoeting in vier dagen. Beide landen beschouwen de confrontaties als nuttige oefenstage in de voorbereiding naar de EK-kwalificatie, komend weekeinde.

Behalve dit plaatsingstoernooi wacht het Nederlands team deze zomer nog twee evenementen. Van eind juni tot 5 augustus speelt het team in de World League twaalf duels, twee per weekeinde. Weet Nederland zich te plaatsen, dan wacht een vervolg in de WL-finale in Brazilië. Ook van 29 september tot 14 oktober vertoeven de mannen van Goedkoop in Zuid-Amerika: als deelnemers aan het WK.

,,Toch is'', sprak bondscoach Bert Goedkoop met nadruk, ,,de EK-kwalificatie het belangrijkste toernooi van het jaar. Als we niet door deze kwalificatie komen, missen we niet alleen het EK, maar wordt ook plaatsing voor de Olympische Spelen moeilijk.''

De drie duels met België bewezen dat Nederland nog wel wat ontwikkeling behoeft. In België won de ploeg vrijdag (3-1) en verloor het team zaterdag (3-2). Gisteravond werd het een benauwde 3-2 winst voor Nederland.

Daar spreekt nog weinig overtuiging uit. Misschien kan Guido Görtzen die er nog niet bij was, het team een broodnodige impuls geven. Hij ontbrak omdat zijn Italiaanse club Modena vorige week woensdag het Italiaanse kampioenschap behaalde. Hij bleef daarbij aan de kant, maar kreeg niettemin van Goedkoop nog een paar dagen rust ,,om helemaal fris te zijn als hij bij ons binnenkomt''. Dat is vandaag als Oranje nog een vierde (niet officiële) wedstrijd tegen de Belgen speelt.

Libero Joost Kooistra bevalt deze manier van voorbereiden wel: ,,België is een goede sparringpartner. We missen met onze ploeg nog wedstrijdritme. Vier maal tegen België spelen laat je naar het gewenste niveau groeien. Vanuit dat oogpunt zijn dit perfecte wedstrijden.''

Toch was gisteravond zichtbaar dat er weinig meer op het spel stond dan hooguit wat prestige. Vooral in het begin was de wedstrijd een reünie die ietwat ginnegappend werd ondergaan. Gelukkig veranderde dat gaandeweg het duel. Van een ongedwongen samenzijn met een dolletje in de eerste set werd het een bij vlagen met passie afgewerkt karwei. En met fouten, spectaculaire slapstick somtijds, maar onmiskenbaar amusant. Allengs bleek overigens dat de brille er nog niet is, dat het teamverband nog rammelt en dat verdienstelijke inzet een gebrek aan vorm niet kan compenseren.

Groot was het verschil tussen de beide teams niet. De Belgen, sinds enkele maanden onder supervisie van Appie Krijnsen, de Nederlandse coach, spelen komend weekeinde, in Hongarije, ook een EK-kwalificatietoernooi en hebben zich daar goed op geprepareerd. Ze bereikten een vijfde set, waarin het heel gelijk op ging. Het stond negen keer gelijk voor de eindscore 15-11 op het bord verscheen.

,,Ik zie de vorm met de dag groeien. Het niveau stijgt'', zei Goedkoop. Maar dat was nog onvoldoende merkbaar. En dus werd het een benauwde zege in de Rotterdamse Topsporthal, waar nog geen 150 toeschouwers een onderhoudend partijtje volleybal zagen, maar waar ook Goedkoop leerde dat hij allesbehalve zorgenvrij naar het weekeinde kan toeleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden